U službenoj misiji u Libanonu

U službenoj misiji Libanonu boravila sam od 22. do 26. ožujka 2017. godine u sklopu izaslanstva Međureligijskog i međukulturalnog dijaloga zastupnika Europske pučke stranke.

U izaslanstvu, koje je predvodio zastupnik György Hölvényi iz Mađarske, bili su i zastupnici Lorenzo Cesa iz Italije, Lars Adaktusson iz Švedske i Teresa Jimenes Becerril Barrio iz Španjolske. Cilj naše misije bio je posjet kardinalu Raiju, maronitskom patrijarhu Antiohije, tijekom kojeg smo dogovorili organizaciju konferencije u Patrijarhiji s religijskim i političkim predstavnicima s Bliskog istoka.

Tijekom posjeta održali smo sastanke s Michelom Aounom, predsjednikom Republike Libanon, Nabihom Berrijem, predsjednikom Parlamenta, Pierreom Bou Assijem, ministrom za socijalna pitanja, te smo sudjelovali na audijenciji kod Mara Bechara Boutrosa kardinala al-Rahija, maronitskog patrijarha Antiohije.

S predstavnicima različitih religijskih, institucionalnih i političkih vlasti i civilnog društva raspravljali smo o aktualnoj političkoj i religijskoj situaciji, izbjegličkoj krizi i krizi u susjedstvu.

Posjetili smo i sirijski izbjeglički kamp. U Libanonu živi 4 i pol milijuna stanovnika, a više od dva milijuna su izbjeglice, od koji je 1,6 milijuna sirijskih izbjeglica, kojie su morale pobjeći zbog rata u njihovoj domovini.

U odnosu na broj stanovnika Libanon u posljednjem migrantskom valu primio najviše izbjeglica iz Sirije i trenutačno je zemlja s najvećim brojem izbjeglica po stanovniku što stvara potencijalnu socijalnu prijetnju te izazove za mir i sigurnost u toj zemlji.

Smatram da je zbog ovolikog broja izbjeglica, u zemlji simbolu međureligijskog dogovora, urgentna  veća pozornost međunarodne zajednice za rješenje pitanja izbjeglica kako ne bi poremetio teško stečeni i očuvani mir.

Kroz međureligijski i međukulturalni dijalog naša EPP grupa nastavlja suradnju s predstavnicima različitih religija u regiji, potičući međusobno razumijevanje, toleranciju i suradnju.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja