EPP-ovci poručuju: „Gradimo jaku i sigurnu Uniju“

St. Julian’s Malta, 29. ožujka 2017. – U St. Juliansu, na sjevernoj obali Malte, od 28. do 30. ožujka održavaju se studijski dani i kongres Europske pučke stranke (EPP), najveće europske političke grupacije, na kojem sudjeluju voditeljica HDZ/EPP delegacije Dubravka Šuica te zastupnici Ivana Maletić, Željana Zovko i Ivica Tolić. Na Maltu su uz zastupnike Kluba EPP-a u Europskom parlamentu pozvani i čelnici europskih država među kojima je hrvatski premijer Andrej Plenković, njemačka kancelarka Angela Merkel, španjolski premijer Mariano Rajoy, mađarski premijer Viktor Orban te svi predsjednici stranaka koji su članovi EPP-a. Među glavnim govornicima ovoga skupa po prvi put je govorio Andrej Plenković u ulozi predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a.

Predsjednik Kluba zastupnika EPP-a Manfred Weber službeno je otvorio studijske dane EPP-a. Budući da britanska premijerka Theresa May,danas 29. ožujka, aktivira članak 50. Lisabonskog ugovora, čime će i službeno započeti dvogodišnji proces izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije, sastanak na Malti se održava u ključnom trenutku za Europsku uniju. Podsjetimo, u povodu 60. obljetnice potpisivanja Rimskog sporazuma vođe europskih država su u subotu, 25. ožujka, potpisali Rimsku deklaraciju u kojoj ističu jedinstvo i nedjeljivost nakon izlaska Ujedinjenog Kraljevstva. Stoga, jedna od vodećih tema kongresa i studijskih dana je budućnost Europe kao i jačanje Europske unije nakon Brexita. Na Malti se planira posljednje usuglašavanje jedinstvene rezolucije Europskog parlamenta o Brexitu, o kojoj će se glasovati na sljedećoj plenarnoj sjednici u travnju u Strasbourgu.

Zastupnica Željana Zovko naglasila je: “Rezolucija o Zapadnom Balkanu koja će sutra biti usvojena na Kongresu EPP-a na Malti snažna je poruka za tihu većinu ovog područja te ohrabrenje za nastavak reformi, kako institucionalnih tako i gospodarskih, na putu prema izlazaku iz mračnog tunela prošlosti”.

Zastupnica Dubravka Šuica ovom prigodom je izjavila: “Glavne teme ovog skupa su jačanje obrane i sigurnosti bazirane na zajedničkim vrijednostima te naglasak na osiguravanje fiskalne stabilnosti i gospodarskog napretka za EU 27. Dakle, Europsku uniju nakon Brexita. Također se raspravlja o budućnosti Južnog susjedstva te se očekuje usvajanje rezolucije kongresa EPP-a naslovljene “Europa osigurava našu budućnost”(Europe secures our Future).”

Zastupnica Maletić istaknula je važnost slogana „Ostvarimo uspjeh zajedno“ kongresa EPP-a na Malti te izjavila da kao najjača europska stranka pozivamo na solidarnost, partnerstvo i koheziju država članica. „Želimo graditi jaku Europu koja odgovara na potrebe svog stanovništva i brzo reagira na sve izazove. Želimo graditi sigurno i socijalno pravedno društvo te gospodarstvo koje napreduje brže od drugih zahvaljujući sinergijskim efektima“.

“Vrlo su zanimljive teme na dnevnom redu Kongresa i vrlo je živa rasprava na panelima. Brexit, razvoj situacije u Siriji i Bliskom istoku, Sjeverna Afrika, migracije, proširenje EU te zaštita vanjskih granica izravno utječu na stabilnost i sigurnost EU te svakako imaju izravan utjecaj na Republiku Hrvatsku. Važno je na kongresu EPP-a, najjače grupacije u EU Parlamentu, prezentirati i nacionalna stajališta i prioritete”, izjavio je zastupnik Ivica Tolić.

Na kongresu i studijskim danima EPP-a sudjeluje 2 000 sudionika iz više od 40 zemalja s ciljem izražavanja jedinstva i zajedničkih napora na putu prema jačoj, stabilnijoj i složnijoj zajednici 27 zemalja Europske unije, a skup prati više od 250 novinara.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja