Hrvatski eurozastupnici održali radni doručak s ministrom vanjskih poslova BiH Igorom Crnadkom

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko i šefica Misije Bosne i Hercegovine pri Europskoj uniji veleposlanica Lidija Topić jutros su u Europskom parlamentu organizirale radni doručak hrvatskih eurozastupnika s ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igorom Crnadkom.

Povod sastanka bila je zahvala svim hrvatskim zastupnicima koji kontinuirano pružaju potporu BiH na njezinom putu k EU i pomažu joj u njezinim nastojanjima da što prije dobije status zemlje kandidatkinje.

Ministar vanjskih poslova Igor Crnadak zahvalio je svim hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu koji godinama svojim kontinuiranim radom ulažu napore da Bosna i Hercegovina postane punopravna članica Europske unije. Naglasio je da BiH teško može naći ikakvu zamjerku za odnose s Republikom Hrvatskom s kojom ima više od 1000 kilometara granice. Crnadak je naveo i da je Bosni i Hercegovini na njezinom putu k EU potrebna promjena Izbornog zakona te da su potpuno logični zahtjevi da jedan narod ne može drugom birati člana Predsjedništva ili izaslanike u Domu naroda.

Zastupnica Željana Zovko istaknula je kako svi članovi hrvatske delegacije žele i čine dobro za BiH i sve rade u cilju da BiH postane punopravna članica EU. Zovko je naglasila i da je nužna promjena Izbornog zakona prije općih izbora 2018. godine ako BiH želi dobiti status zemlje kandidatkinje do kraja ove godine.

Tijekom susreta zastupnici su s ministrom razgovarali o Upitniku koji BiH mora ispuniti, problemu u vezi s uvajanjem Poslovnika, zakonima o medijima i kanalu na hrvatskom jeziku te blokadi investicija.

Naglašeno je da bi Bosna i Hercegovina do kraja ove godine mogla dobiti kandidatski status ako za to bude postojala volja i odgovori na Upitnik budu zadovoljavajući, a s druge strane ako europske institucije ne budu odugovlačile.

Hrvatski zastupnici na kraju susreta još jednom su izrazili svoju potporu i punu podršku Bosni Hercegovini na njezinom putu k EU i izrazili nadu da će što prije dobiti kandidatski status te što skorije započeti pregovore.

 

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja