Zovko: EU mora postati globalni lider u izvozu ideja, znanja i tehnologija u treće države kako bi im se pomoglo u smanjivanju emisija stakleničkih plinova

Na današnjoj sjednici Odbora za razvoj Europskog parlamenta usvojeni su amandmani zastupnice Željane Zovko u sklopu mišljenja Odbora za razvoj o prijedlogu Uredbe o uvrštenju emisija stakleničkih plinova i uklanjanja stakleničkih plinova koji nastaju zbog uporabe zemljišta, prenamjene zemljišta i šumarstva u klimatski i energetski okvir za razdoblje do 2030., tzv. LULUCF Uredba.

Zastupnica Željana Zovko je kao izvjestiteljica u sjeni u ime Europske pučke stranke sudjelovala u izradi mišljenja ispred Odbora za razvoj u vezi s prijedlogom LULUCF Uredbe koja ima za cilj smanjivanje stakleničkih plinova kroz uporabu zemljišta, prenamjenu zemljišta i šumarstva u kontekstu međunarodnih obveza nastalih potpisivanjem Pariškog sporazuma.

U kontekstu razvojne politike, zastupnica Zovko je u svojim amandmanima naglasila potrebu za usklađivanjem LULUCF sektora s politikama koje su u interesu razvoja (Policy Coherence for Development) kako bi se postigao sinergijski učinak koji će imati pozitivan učinak na interne politike država u razvoju.

“U kontekstu razvojne politike ovaj prijedlog Uredbe je u skladu s Programom održivog razvoja do 2030., osobito s njegovim specifičnim ciljem br. 13 – smanjenje emisija i izgradnja otpornosti na učinak klimatskih promjena. Međutim, smatram kako Europska unija mora postati globalni lider u izvozu ideja, znanja i tehnologija po pitanju LULUCF sektora u treće države kako bi im se pomoglo u smanjivanju stakleničkih plinova te osiguranju održive proizvodnje hrane. Osim toga, potrebno je uključiti te dodatno poticati male i srednje poduzetnike u tim državama kako bi se to i ostvarilo”, naglasila je zastupnica Zovko.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja