EU treba paralelno raditi na trajnim političkim rješenjima u BiH koja će olakšati provedbu i infrastrukturnih projekata

Bruxelles, 30. kolovoza 2017. – Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko sudjelovala je danas na Vanjskopolitičkom odboru Europskog parlamenta na kojem je održana rasprava o izvješću sa sastanka na vrhu o Zapadnom Balkanu koje je predstavio Michel Giacomelli, posebni izaslanik talijanskog Ministarstva vanjskih poslova za sastanak na vrhu o Zapadnom Balkanu. Sastanak je održan u srpnju ove godine u Trstu kao 4. po redu u okviru Berlinskog procesa.

Posebni izaslanik Giacomelli u svom obraćanju istaknuo je da je infrastrukturno povezivanje, povezivanje gospodarstva kao i ljudi važno za jačanje regionalne suradnje, a da je tijekom summita dogovoreno financiranje različitih projekata koji se odnose na energetiku, infrastrukturu, jačanje malih i srednjih poduzeća kao i potpisivanje Ugovora o prometnoj zajednici, pri čemu je izrazio žaljenje što BiH nije potpisala taj Ugovor.

Tijekom rasprave zastupnici Europskog parlamenta uputili su kritike Bosni i Hercegovini jer jedina od šest zemalja Zapadnog Balkana nije potpisala Ugovor o pristupanju Prometnoj zajednici na održanom summitu.

Zastupnica Zovko čestitala je na dobro organiziranom summitu i osvrnula se na ključne probleme u BiH koji dovode do situacija kao što je ova vezana za nepotpisivanje ugovora o Prometnoj zajednici.

Zastupnica Zovko postavila je pitanje izaslaniku Giacomelliju prepoznaje li osjećaj hitnosti i rješavanja ključnih problema u Bosni i Hercegovini, kao što su promjena Izbornog zakona te ustavne promjene kako bi se uspostavio trajni mir i stabilnost u toj zemlji.

Zovko je također sugerirala EU-u pokretanje inicijative rješavanja političkih pitanja koja su ključna za provedbu i ovih infrastrukturnih projekata.

Na kraju svog govora Zovko je pohvalila odličnu organizaciju održanog summita u Trstu te je istaknula da je Italija još jednom pokazala izvrstan osjećaj poznavanja regije te kako je ovom organizacijom još jednom potvrđena prisutnost Europske unije koja pomaže u rekonstrukciji pomirenja među zemljama Zapadnog Balkana.

Sljedeći sastanak u okviru Berlinskog procesa održat će se 2018. godine u Londonu.

 

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja