Zovko sudjelovala na raspravi o interpelaciji vezanoj za požare koji su ovo ljeto zahvatili Hrvatsku i jug Europe

Strasbourg, 14. rujna 2017. – Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko sudjelovala je danas, zajedno s povjerenicom za regionalnu politiku Corinom Cretu, na plenarnoj raspravi o interpelaciji vezanoj za požare koji su ovo ljeto zahvatili područja Hrvatske, posebice Dalmaciju, te Portugal, Španjolsku, Italiju, Grčku i Francusku.

Tijekom obraćanja Zovko je, kao jedna od supotpisnica interpelacije, upozorila na razmjere štete koju su požari izazvali na jugu Europe, a osobito u Hrvatskoj i na njezinom području Dalmacije. Navela je kako se procjenjuje da je, prema sadašnjim podacima, 42 milijuna kuna štete, bez opožarenih šuma – samo u Splitsko-dalmatinskoj županiji, i to samo za vrijeme velikog požara u okolici Splita, ali da će iznosi štete sigurno biti mnogo veći kada se konačno zbroje svi podaci iz opožarenih područja u Dalmaciji i u ostatku Hrvatske.

Zovko se u svom govoru zahvalila i svim dobrovoljnim i javnim vatrogasnim postrojbama, ali i svim hrvatskim građanima, koji su neumorno, hrabro i bez prestanka pomagali u obrani imovine, prirode i, što je najvažnije, zaštiti i spašavanju ljudskih života.

Također, ukazala je i na manjkavosti u postojećim mehanizmima solidarnosti i instrumentima EU-a te navela kako ne postoji fleksibilnost unutar postojećih instrumenata kako bi se pomoglo državama članicama pogođenim velikim šumskim požarima.

Na kraju svog govora Zovko je uputila pitanje Komisiji: „Kada se misle mobilizirati sredstva Europskog fonda solidarnosti kako bi se pomoglo Hrvatskoj i ostalim državama članicama? Smatrate li kako je nakon ovih požara potreban jedinstven zakonodavni okvir, instrument i tijelo koje bi pomoglo u koordinaciji politika i preventivnih mjera u borbi protiv ovakvih katastrofa?“

Podsjetimo, zastupnici u Europskom parlamentu su u srpnju ove godine uputili interpelaciju u kojoj su naveli da na razini Europske unije ne postoji zadovoljavajući zakonodavni i financijski okvir kako bi se države članice zaštitilo od ovakvih prirodnih katastrofa.

U interpelaciji su naveli da je nužno da Europska komisija mobilizira Europski fond solidarnosti kako bi države članice mogle što brže i učinkovitije iskoristiti sredstva za borbu protiv požara, kao i za uklanjanje nastale štete.

 

 

 

 

 

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja