Zovko: Slobodni, transparentni i kredibilni izbori su temelji na kojima počiva demokratko društvo i služe učvršćenju demokracije

Abidjan, 8. listopada 2017. – Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko, koja boravi u Abidjanu na sastanku stranaka desnog centra iz Afrike i Europske unije, New Windhoek Dialogueu koji se održava uoči petog EU – Afrika summita, danas je sudjelovala u panelu Demokracija, dobro upravljanje i ljudska prava.

Tijekom svog govora Zovko je navela da jedan od ključnih elemenata demokracije, dobrog upravljanja i ljudskih prava uključuje poboljšanje suradnje partnera u područjima dobre vladavine, praćenja izbornih procesa, zaštiti ljudskih prava i borbi protiv nekažnjivosti na nacionalnoj i međunarodnoj razini, operacionalizaciji arhitekture afričke uprave te koordinaciju u UNHCR-u.

U skladu s tim ciljevima, Zovko je navela da je Europska unija osigurala 5 milijuna eura programa za podršku nacionalnim institucijama koje se bore za ljudska prava, te 11 milijuna eura za UNFPA-UNICEF-u zajednički program za borbu protiv štetnih djelovanja u Africi poput genitalnog sakaćenja žena.

Istaknula je da cilj partnerstva EU – Afrika ostaje poštivanje ljudskih prava i načela dobrog upravljanja te kako je nužno inzistirati na provedbi reformi u ključnim područjima, tj. na vladavini prava, te institucionalnim i političkim reformama kako bi se stvorilo okruženje koje bi se trebalo temeljiti na načelima transparentnosti, demokracije i odgovornosti.

Zovko je navela i da je kao članica Promatračke misije EU-a imala priliku nadgledati tijek izbornih procesa u Africi.

„Slobodni, transparentni i kredibilni izbori su temelji na kojima počiva demokratko društvo i služe učvršćenju demokracije. Sa svojim promatračkim misijama i tehničkom pomoći EU pomaže Africi da ovaj proces bude vođen na transparentan način i tako će činiti i ubuduće. Poštivanje ljudskih prava i prava najslabijih članova društva, uključujući sve one marginalizirane skupine, pokazuje zrelost društva da preuzme odgovornost za svoje članove i pokazuje zrelost koju Europa traži za konstruktivan partnerski odnos,“ naglasila je Zovko u svom govoru.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja