Usvojeni amandmani zastupnice Zovko na Odboru za vanjske poslove Europskog parlamenta (AFET)

Bruxelles, 10. listopada 2017. – Na današnjoj sjednici Odbora za vanjske poslove (AFET) usvojeni su amandmani zastupnice Željane Zovko u sklopu preporuka AFET-a Vijeću, Komisiji i Europskoj službi za vanjsko djelovanje o Istočnom partnerstvu, uoči sastanka na vrhu u studenome 2017. godine.

Zastupnica Zovko je u svojim amandmanima naglasila važnost razmatranja najbolje prakse, uzimajući u obzir nedavna post-konfliktna područja u Jugoistočnoj Europi, kako bi se poticao dijalog između istaknutih kulturnih i vjerskih vođa o miru i pomirenju te se olakšale napetosti na područjima sukoba.

Također, Zovko je u svojim amandmanima pozvala na promicanje raznolikosti kultura i kulturne baštine kao dodatnog alata javne diplomacije za jačanje dijaloga i kompromisa među uključenim stranama.

„Promicanje kulture i međukulturnog dijaloga u svrhu miroljubivih odnosa među zajednicama i suradnja u području kulturne baštine preduvjeti su izgradnje održivog i tolerantnog društva“, izjavila je Zovko.

Podsjetimo, zastupnica Zovko aktivno sudjeluje i u Grupi europskih pučana za međukulturalni i međureligijski dijalog, a prošlog mjeseca na njezinu inicijativu u posjetu Europskom parlamentu boravile su vođe vjerskih zajednica iz Azerbajdžana.

 

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja