Reforma Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i kandidatski status preduvjeti su za nastavak europskog puta BiH

Strasbourg, 23. listopada 2017. – Danas je na sjednici Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta (AFET) u Strasbourgu održana razmjena mišljenja članova Odbora i predsjedatelja Predsjedništva Bosne i Hercegovine gospodina Dragana Čovića.

Uz brojne zastupnike koji su postavljali pitanja, u razmjeni mišljenja sudjelovale su i zastupnice Željana Zovko, Ivana Maletić i Dubravka Šuica te izrazile potporu nastojanjima državnog vrha Bosne i Hercegovine na njezinom euroatlantskom putu.

Zastupnica Zovko je tijekom svog obraćanja na Odboru za vanjske poslove uputila pitanje predsjedatelju Predsjedništva Bosne i Hercegovine Draganu Čoviću da prisutnima objasni značenje principa konstitutivnosti koji je često neshvaćen, osobito u kontekstu BiH, i što to znači za Hrvate u Bosni i Hercegovini.

„Što se će se dogoditi s Bosnom i Hercegovinom ako se ne riješi pitanje Izbornog zakona?“, pitala je Zovko, koja se potom osvrnula i na Mostar, grad taoc, u kojem izbori nisu održani od 2008. godine te je povukla paralelu problema grada Mostara s problemom koji je prisutan i na razini Bosne i Hercegovine, pitanje konstitutivnosti i reprezentativnosti.

Zastupnica Maletić osvrnula se na važnost snažnijeg ulaganja u BiH iz EU te je navela kako se često ukazuje na velike investicije u BiH iz Turske, Rusije, Kine i drugih država, a da niti jedan projekt nije financiran uz potporu Europskog fonda za strateška ulaganja (tzv. Junckerov fond), prisutnost Europske investicijske banke je jako niska, a dio komponenti IPA-e (predpristupnog programa pomoći) još uvijek nije dostupno. Europski put BiH moramo podržati otvaranjem izvora financiranja i snažnijim ulaganjima. Predsjedavajući g. Čović složio se da je EU nedovoljno prisutna te je naveo primjere brojnih poduzetničkih projekata koji su u potrazi za europskim ulagačima. Uz to infrastrukturna ulaganja u promet, energetiku, okoliš, znanost, znatno bi pomogla u stvaranju novih radnih mjesta i ostanku stanovništva u BiH.

„Svi građani Bosne i Hercegovine zaslužuju živjeti u državi u kojoj je vladavina prava najviša vrijednost i gdje se presude neovisne sudbene vlasti poštuju. Pitanje promjene Izbornog zakona je ključno za položaj triju naroda, ali naglašavam položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini. Koristim ovu priliku pozvati međunarodnu zajednicu i sve europske institucije da podupru i ohrabre državno političko vodstvo Bosne i Hercegovine na euroatlantskom putu i što bržem dobivanju kandidatskog statusa. Bez funkcionalnih institucija Bosna i Hercegovina bi se našla pred rizikom daljnje stagnacije, a to bi imalo katastrofalne posljedice na jugoistoku Europe, ali i u samoj Bosni i Hercegovini.“ – naglasila je potpredsjednica Odbora za vanjske poslove u Europskom parlamentu, Dubravka Šuica.

Predsjednik Čović je izrazio optimizam i odlučnost u rješavanju svih problema koji stoje pred Bosnom i Hercegovinom, a višekratno je izrazio potrebu dobivanja kandidatskog statusa kao najvažnijeg preduvjeta za nastavak europskog puta.

 

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja