Zastupnica Zovko, voditeljica promatračke misije EU-a, sudjeluje u promatranju drugog kruga izbora u Nepalu

Kathmandu, 7. prosinca 2017. godine – Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko kao voditeljica promatračke misije Europske unije danas u Kathmanduu sudjeluje u promatranju drugog kruga izbora koji se održavaju u Nepalu.

U 45 pokrajina Nepala, koje uključuju 12 milijuna glasača, danas se glasuje za Zastupnički dom i pokrajinske skupštine. Ovi izbori održavaju se u novom političkom i izbornom sustavu.

Zastupnica Zovko je izjavila da nisu primijetili nikakve velike probleme na mjestima koje su do sada posjetili te da su izbori započeli bez većih incidenata.

Promatračku misiju čini glavni tim s 10 izbornih analitičara, koji su u Nepal doputovali 25. listopada, te 38 dugoročnih i 44 kratkoročna promatrača, kao i izaslanstvo od sedam zastupnika Europskog parlamenta i diplomata iz veleposlanstava država-članica EU-a, što znači da je ovo najveća međunarodna promatračka misija s više od 100 promatrača EU-u angažiranih u dva kruga izbora. U promatračkoj misiji EU-a nalaze se i dva promatrača iz Hrvatske.

Promatrači EU-a dužni su pridržavati se strogih pravila ponašanja propisanih za međunarodne promatrače, što znači da u svom radu moraju biti potpuno neutralni i objektivni i da se ne smiju miješati u izborni proces.

Press konferencija na kojoj će zastupnica Zovko, ispred promatračke misije EU-a, dati preliminarnu procjenu izbora održat će se u subotu, 9. prosinca.

Konačno izvješće s preporukama za buduće izbore bit će objavljeno nakon završetka cjelokupnog izbornog procesa.

Photo: Keshav Thapa

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja