Političke slobode i posvećenost glasača pokazali su se jačima od nasilja i bez obzira na nedostatke, Izborno je povjerenstvo uspjelo organizirati izbore u vrlo kratkom roku

Kathmandu, 9. prosinca 2017. – Prema mišljenju Promatračke misije Europske Unije za izbore u Nepalu izbori održani 26. studenog i 7. prosinca za Zastupnički dom i pokrajinske skupštine pokazali su da su političke slobode, kao što je udruživanje, skupštine i izražavanje mišljenja, jače od nasilja i napada koji su obilježili izborne kampanje.

Nadalje, mišljenje Promatračke misije EU-a je da je Izborno povjerenstvo uspješno organiziralo izbore s logističkog aspekta u vrlo kratkom roku, i to u dva kruga. No, s druge strane, u radu tog Povjerenstva vidljiva je netransparentnost, koja je utjecala na izborni proces. Na primjer, ne postoji mehanizam za redovne konzultacije s političkim strankama, građanskim društvom i promatračima na središnjoj razini. Izborno povjerenstvo nije objavilo kritične informacije o odazivu birača. Promatračka misija također smatra da postoje proceduralne slabosti, osobito vezano za usklađivanje glasačkih listića, što narušava transparentnost.

U predstavljanju preliminarnog izvješća Misije u Kathmandu,   Željana Zovko, voditeljica Promatračke misije izjavila je: „Izbori 2017. za Zastupnički dom i pokrajinske skupštine predstavljaju glavnu prekretnicu u implementaciji Ustava iz 2015. godine.    Bez obzira na nasilje čija je namjera bila osujetiti izborni proces, glasači su u dva izborna dana pokazali da nisu zastrašeni. Upravo suprotno, milijuni ljudi u cijeloj zemlji izašli su na izborna mjesta dati svoj glas za mir, stabilnost i prosperitet Nepala.”

Promatračka misija nadalje je naglasila da je pravo glasa na ovim izborima bilo u velikoj mjeri ograničeno, jer je barem pola milijuna ljudi, izbornih dužnosnika i zaštitara, koji su bili na dužnosti na dan izbora bilo uskraćeno za pravo glasa. Oko 170.000 osoba koje su napunile 18 godina između datuma isteka roka za registraciju i dana izbora nisu imale pravo registrirati se za izbore. Pored toga, uvjeti za prijenos registracije glasača su prestrogi. Misija je također utvrdila da je edukacija glasača bila nedostatna, bez obzira na veliki uloženi trud.

Više od 100 promatrača EU-a promatralo je 26. studenog i 7. prosinca otvaranje biračkih mjesta, glasanje i zatvaranje 633 biračka mjesta u 61 pokrajini u svih 7 regija. Bez obzira što je ponašanje glasača u 89% glasačkih mjesta, koja su bila predmet promatranja, ocijenjeno pozitivno, kao dobro ili vrlo dobro, u 11% posjećenih glasačkih mjesta ponašanje je ocijenjeno negativno ili vrlo negativno.

Premda ECN-ove promatračke akreditacije promatračima osiguravaju slobodan pristup svim glasačkim mjestima i centrima za brojanje glasova, voditeljica Promatračke misije izjavila je da je izbornim promatračima bio potpuno onemogućen ili u velikoj mjeri ograničen pristup na 22, odnosno 29 biračkih mjesta. Promatračima nije dozvoljen pristup ni u10 centara za brojanje glasova na prvi dan brojanja.

Pozitivnim je ocijenjeno da je medijsko okružje za vrijeme izborne kampanje bilo općenito slobodno. Ipak, utvrđeno je nekoliko slučajeva ograničavanja slobode izražavanja i slobode tiska.  Monitoringom 13 nacionalnih medija utvrđeno je prilično uravnotežena zastupljenost svih kandidata u javnim i privatnim medijskim kućama. Samo je nacionalna radio postaja Radio Nepal posvećivala nesrazmjerno puno prostora stranci Nepali Congress.                            

Neena Gill CBE, voditeljica delegacije Europskog Parlamenta,  koja se Promatračkoj misiji EU-a pridružila prije oba izborna dana, objavila je preliminarno izvješće Misije: „Europski je Parlament veliki prijatelj Nepala. S nastavkom brojanja glasova i najavom rezultata, sve vas molim da se fokusirate na inkluzivni politički život, izgradnju povjerenja i daljnje jačanje institucija koje promoviraju demokraciju.”

Voditeljica Misije Željana Zovko u nastavku je izjavila: „Brojanje glasova još uvijek nije završeno. Upravo to je kritičan dio cijelog izbornog procesa i bit će izuzetno bitno održati transparentnost i integritet na visokoj razini. Promatrači EU-a promatraju brojanje glasova u 41 centru u pokrajinama iz oba kruga izbora.”

Promatračka misija EU-a najveća je međunarodna promatračka misija u zemlji i u Nepalu i najdugotrajnija. Zadatak Misije bio je procijeniti usklađenost izbornog procesa s međunarodnim i regionalnim obvezama i zakonima Nepala.

Misija promatra izborni proces neovisno i objektivno,  uključujući objavljivanje rezultata, kao i pritužbe i žalbe. Misija u Nepalu ostaje do završetak izbornog procesa.  Konačno izvješće s preporukama za buduće izbore bit će objavljeno naknadno.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja