Zovko održala predavanje na Zimskoj školi prava u Splitu o institucijama i njihovom doprinosu u zaštiti ljudskih prava

Split, 12. siječnja 2018. godineZastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko održala je danas u Sveučilišnoj knjižnici u Splitu predavanje o institucijama i njihovom doprinosu u zaštiti ljudskih prava u sklopu Zimske škole prava koju je organizirala ELSA Split.

Zovko, koja je članica Odbora za razvoj, Odbora za vanjske poslove te Pododbora za ljudska prava, tijekom svog rada u Europskom parlamentu sudjelovala je u različitim aktivnostima koje doprinose zaštiti ljudskih prava s posebnim naglaskom na najranjivije skupine poput etničkih, jezičnih i vjerskih manjina, osoba s invaliditetom, žena, djece, tražitelja azila i migranata.

Tijekom prethodne godine, u sklopu izaslanstva Europskog parlamenta, posjetila je različite zemlje (Indija, Libanon, Pakistan, Južni Kavkaz, Abidjan, El Salvador i Niger) gdje je imala priliku upoznati brojne branitelje ljudskih prava i predstavnike civilnog društva.

Prošle godine u lipnju, zastupnica Zovko bila je autorica usvojene rezolucije o azerbajdžanskom novinaru Afganu Mukhtarliju.

Zovko je i prva hrvatska zastupnica imenovana voditeljicom Promatračke misije Europske unije za izbore u Nepalu koji su održani u dva kruga, 26. studenog i 7. prosinca prošle godine i na kojima je bilo više od 100 promatrača EU-a, što je najveća promatračka misija održana do sada.

Izbori u Nepalu održani su u novom političkom i izbornom sustavu i predstavljali su izuzetno važan korak u demokratskom razvoju Nepala.

Zovko je prisutnim studentima objasnila koje su bile njezine dužnosti i obveze kao voditeljice promatračke misije EU-a te je istaknula kako se mandat promatračke misije EU-a sastoji u praćenju svih aspekata izbornog procesa i procjeni usklađenosti izbora sa zakonskom regulativom Nepala, kao i s obvezama na demokratske izbore preuzetima na međunarodnoj i regionalnoj razini. Istaknula je kako su održani izbori bili glavna prekretnica u implementaciji Ustava iz 2015. godine.

 

 

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja