Zovko na raspravi o prioritetima bugarskog predsjedanja Vijećem EU-a

17. siječnja 2017. godine – Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko sudjelovala je danas na plenarnoj raspravi na kojoj je bugarski premijer Boyko Borissov predstavio prioritete Predsjedništva Vijeća EU-a.

Tijekom šestomjesečnog predsjedanja Vijećem, premijer Borissov je istaknuo četiri prioriteta: budućnost Europe i mladi, perspektiva Europe i povezivanje sa zapadnim Balkanom, sigurnost i stabilnost u snažnoj i ujedinjenoj Europi, digitalna ekonomija i vještine za budućnost.

Zastupnica Zovko se osvrnula na govor bugarskog premijera Borissova i istaknula je važnost prioriteta bugarskog predsjedanja koji govori o tome kako se ne smije zaboraviti da zapadni Balkan treba jasnu europsku perspektivu i povezanost s državama članica.

„Održavanje summita u Sofiji u svibnju, po prvi put nakon Solunskog summita 2003. godine kada je dana jasna perspektiva zemljama jugoistočne Europe za daljnje proširenje Unije, ukazuje na činjenicu da Europa počinje ozbiljnije shvaćati sigurnosnu situaciju na zapadnom Balkanu. To se dalo zaključiti i iz današnjeg govora premijera Borissova,“ izjavila je Zovko.

Zovko se osvrnula i na stanje u Bosni i Hercegovini i navela je kako je Republika Hrvatska najviše zabrinuta za situaciju koja se događa susjednoj Bosni i Hercegovini, budući da ima najdužu granicu s tom zemljom.

„Pravedno rješenje izbornog zakona u Bosni i Hercegovini prvi je korak u očuvanju mira i sigurnosti na granicama EU-a prema zapadnom Balkanu. Već 18 godina BiH je pod utegom pogrešnih intervencija na izborni zakon i ustav koje su dovele zemlju u „ćorsokak“ i napravile od BiH bolesno dijete pod nadzorom međunarodne zajednice. Jedini učinkovit lijek je u traženju i uklanjanju uzroka bolesti. Sva tri naroda u BiH moraju imati jednak udio u njezinom oporavku. Sve drugo je produživanje agonije pred očima međunarodne javnosti”, zaključila je Zovko.

 

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja