Zovko čestitala Međunarodni dan materinskog jezika

Bruxelles, 21. veljače 2018. – Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko čestitala je danas Međunarodni dan materinskog jezika, koji se od 2000. godine obilježava na današnji dan s ciljem unaprjeđivanja, učenja i razvoja materinskog jezika, te njegovanja jezične i kulturne različitosti i višejezičnosti.

Prema UNESCO-voj konvenciji zajamčeno je da sva djeca moraju imati obrazovanje na materinskom jeziku, poput svojih roditelja, što se nastavlja i u očuvanju tog istog jezika putem informiranja i izdavaštva.

Zastupnica Zovko je istaknula da Hrvati u Bosni i Hercegovini imaju ustavom zagarantirano to pravo.

„Želim da konačno, i pored dopisništva Hrvatske radio-televizije, na kojem iskreno čestitam, Hrvati u Bosni i Hercegovini dobiju i svoj kanal na hrvatskom jeziku. Hrvati u Bosni i Hercegovini, ma gdje god oni bili, moraju imati pristup obrazovanju na materinskom jeziku. Isto to pravo potrebno je omogućiti Hrvatima u susjednim zemljama, koji se nalaze u poziciji manjine, kako bi dostojanstveno očuvali svoju kulturu i tradiciju. To im je zagarantirano svim UNESCO-vim konvencijama koje su države Zapadnog Balkana potpisale“, izjavila je Zovko.

Zovko je također navela da je ovo važno naglasiti, osobito zbog činjenice da se nalazimo u godini kulturnog nasljeđa koju Europska unija obilježava.

„Kultura se valorizira putem garancije obrazovanja, informiranja i valoriziranja kulture svih konstitutivnih naroda i manjina ma gdje oni bili“, navela je Zovko i na kraju dodala da ne smijemo zaboraviti da je moto Europske unije „Ujedinjeni u različitosti“.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja