Zovko o radu i naslijeđu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju

Bruxelles, 28. veljače 2018. – Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko sudjelovala je na plenarnoj sjednici u Bruxellesu na raspravi o radu i naslijeđu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju.

Zovko se tijekom svog govora zapitala je li sud ispunio svoju osnovnu zadaću.

„Zbog čega se danas vodi rasprava o Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju? Njegova zadaća je bila osuditi počinitelje individualnih zločina koji nisu mogli biti procesuirani na lokalnim sudovima i ona, još plemenitija zadaća, izvršenjem pravde pridonijeti pomirenju na prostoru bivše Jugoslavije,“ istaknula je Zovko.

Zovko je navela kako ostaje na pravnim stručnjacima da prosude je li sud bio uspješan u svom radu.

Naglasila je da je, ukoliko se želi napraviti učinkovita analiza Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, potrebno organizirati znanstveno-stručni skup o naučenim lekcijama na kojoj će pravni stručnjaci iznijeti mišljenje o radu i učinkovitosti presuda s pravne strane.

„O pomirenju i učinkovitosti suda u tom pogledu dovoljno je pogledati medijska izvještavanja o njegovom radu kako bi se, na žalost, zaključilo da sud nije ispunio zadaću. Presude se koriste u političke kampanje, a odgovornost traži u narodima i kolektivnoj krivnji,“ zaključila je na kraju svog govora Zovko.

 

 

 

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja