EP: Žene najviše izložene posljedicama klimatskih promjena

Hrvatska zastupnica Željana Zovko (HDZ/EPP) sudjelovala u izradi mišljenja Odbora za razvoj kao izvjestiteljica u sjeni u ime Europske pučke stranka

Na sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu u utorak je usvojeno izvješće o ženama, jednakosti spolova i klimatskoj pravdi koje upozorava da su žene u zemljama u razvoju najizloženije posljedicama klimatskih promjena. požar Klimatske promjene Kakva nas klima čeka u budućnosti?
Stručnjaci upozoravaju na ekstreme Hrvatska zastupnica Željana Zovko (HDZ/EPP) sudjelovala u izradi mišljenja Odbora za razvoj kao izvjestiteljica u sjeni u ime Europske pučke stranke, a u svojim je amandmanima podsjetila kako su žene zbog sociokulturnih i gospodarskih prepreka (poput pristupa zemljištu, kreditu, javnim uslugama i tehnologiji), siromaštva i ovisnosti o prirodnim resursima za osiguranje sredstava za život izloženije štetnim učincima klimatskih promjena, priopćio je ured zastupnice.
“Uzimajući u obzir klimatske promjene koje u budućnosti predstavljaju veliku prijetnju zemljama u razvoju, gdje su žene najranjivija skupina i potencijalno najviše izložene migracijskim kretanjima kao posljedica gubitka resursa potrebnih za opstanak obitelji, u svojim sam amandmanima, kao izvjestiteljica u sjeni u ime Europske pučke stranke, unaprijedila mišljenje Odbora za razvoj za Odbor za prava žena i jednakost spolova o Izvješću o ženama, jednakosti spolova i klimatskoj pravdi”, izjavila je Zovko.
U svojim je amandmanima Zovko istaknula potrebu za pružanjem odgovarajućeg odgovora na gospodarske, medicinske i psihološke potrebe žena u kriznim situacijama i situacijama nakon katastrofa. Naglasila je važnost uključivanja svih dijelova društva, posebno žena i drugih ranjivih skupina društva, u donošenje odluka vezanih za sprječavanje klimatskih promjena te poticanja investicija, kako bi im se omogućilo da u skladu s tim imaju koristi. “EU mora pomoći zemljama u razvoju da reformiraju zakone i uklone diskriminirajuće prakse kojima se ograničava vlasništvo žena i njihov pristup proizvodnim resursima i sredstvima, savjetodavnim ili financijskim uslugama“, stoji u usvojenom amandmanu zastupnice Zovko.
Klimatske promjene, posebno u zemljama u razvoju, nisu samo tehnički problem, već izravno utječu na mogućnost osiguravanja sredstava za život, posebno kod najugroženijih skupina, istaknula je HDZ-ova zastupnica zastupnica Dubravka Šuica u raspravi o izvješću „Žene, jednakost spolova i klimatska pravda“ i upozorila da su žene su posebno pogođene klimatskim promjenama. “Uzimajući u obzir da bi prema podacima Međunarodne organizacije UN-a za migracije do 2050. godine 200 milijuna ljudi moglo biti raseljeno zbog klimatskih promjena, te da su žene i djevojčice među najsnažnije zahvaćenim skupinama, podržavam ovo izvješće u nadi da će se za ovaj problem naći nova i učinkovitija rješenja.
Ni Hrvatska nije imuna na ovaj problem, prisjetimo li se nedavnih poplava i katastrofalnih požara“, rekla je Šuica. “Klimatske promjene izravno utječu upravo na najranjivije skupine u društvu – one koji se oslanjaju na prirodne izvore za osiguravanje sredstava za život ali i one s manje financijskih sredstava za prilagodbu klimatskim promjenama. Žene u velikoj mjeri spadaju u obje navedene skupine, što smanjuje njihovu mogućnost za zaštitu obitelji od negativnih posljedica klimatskih promjena. Žene su još ranjivije u zemljama u razvoju, jer nemaju isti pristup resursima, obrazovanju, mogućnostima zapošljavanja kao muškarci, a i dalje se smatraju najodgovornijima za brigu o obitelji i kućanstvu”, istaknula je hrvatska zastupnica.
Šuica je napomenula kako “koncept klimatske pravde ima za cilj ne samo usmjeravanje pozornosti na te razlike nego i podizanje svijesti o tome kako klimatske promjene nisu samo tehnički ili ekonomski problemi već utječu na živote ljudi”, navodi se u priopćenju ureda zastupnice.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja