Zastupnica Željana Zovko ugostila u Europskom parlamentu gimnazijalce i studente prava pri ELSA-i iz Splita

Zastupnica Željana Zovko ugostila je danas u Europskom parlamentu u Bruxellesu posjetitelje iz Splita, učenike IV. gimnazije Marko Marulić te studente sa splitskog pravnog fakulteta, članove udruge ELSA.

Mladi posjetitelji su tijekom svog boravka u Bruxellesu imali priliku poslušati predavanja o funkcioniranju Europske unije, njezinim institucijama kao i o mogućnostima koje im se pružaju kroz programe i projekte financirane sredstvima Europske unije.

Isto tako, tijekom njihove posjete Europskom parlamentu zastupnica Zovko je organizirala konferenciju na temu “Mladi i Europska unija – godina pred izbore” na kojoj su profesori i učenici IV. gimnazije raspravljali o svojim dosadašnjim iskustvima i postignućima u provedbi programa “Škola ambasadora Europskog parlamenta”.

Članovi udruge ELSA tijekom svog izlaganja naglasili su važnost studentskog pravnog aktivizma u europskom kontekstu. Studenti su predstavili svoje dosadašnje aktivnost kao i daljnje planove za ovu akademsku godinu.

Tijekom svog izlaganja zastupnica Zovko pohvalila je društveno odgovoran angažman gimnazijalaca i studenata u promicanju temeljnih europskih vrijednosti u svojim lokalnim zajednicama. Također, zastupnica je naglasila kako je njihova uloga u društvu također važna i za pravilno i pravovremeno informiranje o radu i funkcioniranju Europske unije, posebice Europskog parlamenta kao i odgovornostima zastupnika EP-a.

Izostanak informacija o radu zastupnika i njihovom utjecaju u definiranju politika, dovodi do niske izlaznosti na izborima, a slijedom toga možemo uvidjeti zabrinjavajući uzlet radikalnih političkih opcija kojima je u planu i programu rada sve ono što je suprotno načelima europskog projekta. Erasmus +, studentska mobilnost, Interrail karta kao i ostale mogućnosti, koje se ponekad olako shvaćaju, od današnjih studenata čini buduće donositelje odluka u EU institucijama. EU projekt je stvaran, te on omogućuje svim građanima, ma gdje oni živjeli, istu priliku i mogućnosti pa ga stoga treba tako valorizirati“, naglasila je Zovko.

Zaključno, zastupnica Zovko je poručila kako je potrebno usmjeriti sva dostupna financijska sredstva na promicanje politika namijenih mladima, njihovom obrazovanju, usavršavanju, zapošljavanju, razvoju poduzetničkih i kreativnih vještina sve s ciljem njihovog jačanja, uključivanja u društvo i iskorištavanja njihovog potencijala u doprinosu zajednicama u kojima žive kao i njihovo jačeg društvenog angažmana.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja