Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko u službenoj posjeti Armeniji

Bruxelles / Erevan, 19. lipnja 2018. – Zastupnica u Europskom parlamentu, Željana Zovko boravila je 18. lipnja u službenoj posjeti Erevanu, Armeniji u sklopu izaslanstva Odbora za vanjske poslove (AFET).

Izaslanstvo, predvođeno predsjednikom  Odbora AFET, Davidom McAllisterom (EPP, Njemačka), uz zastupnicu Zovko, sačinjavali su i predsjednica izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini Euronesta  Rebecca Harms  (Zeleni, Njemačka), predsjednik delegacije u Izaslanstvu u odborima za parlamentarnu suradnju između EU-a i Armenije Sajjad Karim (ECR, UK), stalni izvjestitelj Odbora AFET za Armeniju László Tokes (EPP, Mađarska), Neena Gill, (S&D, UK), Boris Zala (S&D, Slovačka), Eleni Theocharous (ECR, Cipar), Petras Auštrevičius (ALDE, Litva).

Izaslanstvo AFET-a susrelo se s premijerom Armenije Nikolom Pashinyanem, predsjednikom narodne skupštine Arom Babloyan, ministrima i zastupnicima u narodnoj skupštini, kao i s predstavnicima civilnog društva kako bi raspravljali o odnosima između EU-a i Armenije, reformama, mjerama za suzbijanje korupcije i nelegalne migracije, kao i o recentnoj političkoj situaciji koja je dovela do promjene vlasti.

Tijekom posjete zastupnici su također raspravljali o novom sveobuhvatnom moderniziranom sporazumu o partnerstvu između EU-a i Armenije koji će imati za cilj poticati investicije EU-a u Armeniji kao i jačati robnu razmjenu.

Glasovanje u Europskom parlamentu o novom sporazumu između EU-a i Armenije kao i sporazumu između EU-a i Azerbajdžana, za koji je zastupnica Zovko bila izvjestiteljica u ime EPP-a unutar Odbora AFET, održat će se u srijedu, 4. srpnja, u Strasbourgu.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja