Zovko predložila uspostavu učinkovitog okvira kojim bi se olakšala provedba Sporazuma o pridruživanju za Andoru, Monako i San Marino

Brussels, 4. veljače 2019.- “ Odbor EP-a za vanjske poslove danas je glasao o nacrtu Izvješća o preporuci Vijeću, Komisiji i Visokoj predstavnici/potpredsjednici Komisije o Sporazumu o pridruživanju između Europske unije i Andore, Monaka i San Marina. Željana Zovko, zastupnica u Europskom parlamentu, izvjestiteljica iz sjene ispred  Europske pučke stranke za ovo pitanje, naporno je radila na optimizaciji posljedica Sporazuma kako za EU, tako i za tri partnerske države.

Značajna stavka za Zovko bila je prepoznavanje specifične veličine Andore, Monaka i San Marina, s obzirom na to da su relevantne društvene, gospodarske i administrativne implikacije dimenzija teritorija ovih država zahtijevale posebnu pozornost u pregovaračkom procesu. Zovko je predložila da se uspostavi učinkovit okvir, kojim bi se olakšala provedba sporazuma o pridruživanju, te osigurala dosljedna interpretacija stečevine EU-a u ovim zemljama.

Izvješće Parlamenta nadalje traži da se pregovori što prije privedu kraju, a u međuvremenu da se naglasak stavi na značaj usklađivanja s tijelima EU-a i politikama i aspektima četiri slobode vezane za interno tržište.

Nacrt Izvješća također prepoznaje napor koji su razne strane uložile u pitanja kao što su i transparentnost, pravično oporezivanje i mjere borbe protiv erozije porezne osnovice i prelijevanja dobiti.

Konačno glasanje za službeno usvajanje ovog Izvješća zakazano je za plenarnu sjednicu Europskog parlamenta, koja će se održati u Strasbourgu u tjednu 11. – 14. ožujka 2019.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja