Zovko s uspjehom zaštitila radnike iz Hrvatske u Izvješću EP-a o Sporazumu između EU-a i Švicarske konfederacije

Strasbourg, 26. ožujka

Europski parlament danas je usvojio Izvješće s preporukama o Institucionalnom okvirnom sporazumu između EU-a i Švicarske konfederacije. Naime, Švicarska i EU od 2014. godine pregovaraju o sporazumu o institucionalnim pitanjima u želji da postignu ujednačenu i učinkovitu primjenu kako postojećih, tako i budućih sporazuma o pristupu tržištu.

Željana Zovko je kao izvjestiteljica ispred EPP grupe intenzivno radila na postizanju kompromisa o složenim i osjetljivim temama, kao što su švicarske prateće mjere i buduća suradnja EU-a i Švicarske u raznim poljima.

Zovko je u pregovorima jasno naglasila da konačni tekst mora uključivati i reakciju na nepovoljan odnos Švicarske prema radnicima iz Hrvatske. Švicarska prema Sporazumu sa EU-om o slobodnom kretanju ljudi ima pravo uvesti prijelazno razdoblje prije no što građanima mladih članica EU-a dozvoli potpun pristup svom tržištu rada. Međutim Švicarska je nedavno odlučila produžiti dnike iz Hrvatske, kojima je na taj način spriječen pristup švicarskom tržištu rada do 2021. godine, što nije slučaj s radnicima iz niti jedne druge zemlje članice EU-a. Konkretno, prema ovoj politici, građani Hrvatske koji žele raditi ili živjeti u Švicarskoj duže od 3 mjeseca moraju ispuniti stroge zahtjeve za radnom dozvolom.

Prijedlog zastupnice Zovko uvršten je u konačni tekst Izvješća, što znači da zahvaljujući Zovko, Europski parlament poziva Švicarsku da razmisli o skraćivaju razdoblja primjene prijelaznih mjera. Ovim Izvješćem Parlamenta i sličnim izjavama Vijeća, Europska unija odašilje jasnu poruku Švicarskoj konfederaciji da nije zadovoljna situacijom u kojoj se tamo trenutno nalaze radnici iz Hrvatske, kojima želi osigurati bolju budućnost.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja