Zovko na Međuparlamentarnoj konferenciji za CFSP i CSDP u Helsinkiju

Helsinki, 6. rujna 2019. godine

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko sudjelovala je kao članica izaslanstva EP-a na Međuparlamentarnoj konferenciji zaZajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku(CFSP) i Zajedničku sigurnosnu i obrambenu politiku EU-a (CSDP), koja je održana u Helsinkijuod 4. do 6. rujna. Ova se Konferencija održava dva puta godišnje kao platforma za razmjenu mišljenja o pitanjima vanjske, sigurnosne i obrambene politike EU-a. Ovaj put su se državni i EU političari  okupili u prijestolnici trenutne predsjedateljice Vijeća EU-a. Zastupnici Zovko ovo je prva  Međuparlamentarna konferencija u svojstvu zamjenice koordinatora EPP-a u Odboru za vanjske poslove.

U bogatom programu Međuparlamentarne konferencije, koji je uključivao veliki brojpanela i radionica, Zovko je sudjelovala na sesiji o sigurnosnim izazovima u regiji Baltičkog mora i Arktika, na kojoj je predsjednik Finske upozorio na pogoršanje sigurnosnog okružja u Sjevernoj Europi uslijed sigurnosnih i ekoloških promjena posljednjih godina. Tijekom razmjene mišljenja o prioritetima Unije vezanima za Zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku i Zajedničku sigurnosnu politikui obrambenu politiku EU-a, sudionicima se putem video-linka obratila Federica Mogherini, dosadašnja Visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politikui dopredsjednica Europske Komisije.

Zovko se kao članica Izaslanstva EP-a u SAD-u aktivno uključila u raspravu o transatlantskoj  uniji. Zaključak rasprave je da bez obzira na činjenicu da se transatlantsko partnerstvo suočava s brojnim izazovima i problemima, dugoročna je suradnja istomišljenika, EU-a i SAD-a, i dalje od ključnog interesa za sigurnost i prosperitet oba partnera.

Tema jedne od tri radionice, koje su u petak održane u sklopu Konferencije, bila je politička kretanja i razvoj sigurnosti na Zapadnom Balkanu. Sudionici su se složili da Unija, države-članice i države u pristupnom procesu moraju iskazati snažniju obvezanost, jer pristupni proces i interna reforma EU-a mogu biti uspješni samo ako se provode zajedno.

Zovko je iskazala zadovoljstvo zaključcima Međuparlamentarne konferencije, te kazala kako se raduje nastavku aktivnog rada na sigurnosnoj i obrambenoj politici.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja