Zovko: “Zadatak Europskog parlamenta je pružiti zaštitu svim građanima Europe, ma gdje bili.”

Strasbourg, 19. rujna 2019.

Zastupnica u Europskom parlamentu,Željana Zovko, imenovana je pregovarateljicom ispred EPP-a o Rezoluciji o situaciji aktivista za ljudska prava i uhićenih osoba koje su državljani Irana i država-članica EU-a. Zovko je svom govoru na plenarnom zasjedanju u četvrtak, 19. rujna izrazila zabrinutost i pozvala ostale zastupnike da zajedno pošalju snažnu poruku vlastima Irana.

Iranske vlasti i dalje kriminaliziraju aktiviste koji se zalažu za ljudska prava – novinari, odvjetnici i mirni aktivisti konstantno su izloženi zlostavljanju, uhićenjima i sudskom progonu. Europski parlament ovom Rezolucijom poziva Iran da ukine sve ove kazne i da odmah bezuvjetno oslobodi sve aktiviste koji se zalažu za prava žena, kao i sve osobe koje su državljani Irana i neke od država-članica EU-a, a koje su iranske vlasti samovoljne lišile slobode. Te su osobe uhićene na temelju nejasnih optužbi i osuđene bez pravičnog postupka.

Zovko je svoje kolege podsjetila da je Europski parlamentdemokratsko tijelo, koje zastupa građane Europe lišene slobode i da je u  moralnoj obvezi pomoći im i odlučno reagirati protiv ovakvog ponašanja iranskih vlasti. „Zadatak ovog tijela je pružiti zaštitu svim građanima Europe, ma gdje bili.“

Zovko je ozbiljnost situacije naglasila i kroz primjer tri Irankinje koje su sudjelovale na mirnom prosvjedu protiv obveznog nošenja hidžaba. Bio je to miran prosvjed, čiji su se sudionici zalagali za prava žena općenito, kao i za pravo žene da sama odluči želi li nositi hidžab. Međutim, ove tri žene, koje su viđene na snimci prosvjeda, osuđene su na kaznu zatvora u trajanju od 16 i 23 godine, jer su, kako stoji u obrazloženju presude, djelovale protiv državne sigurnosti i promovirale moralnu korupciju i prostituciju.

Ovo je jasan primjer ekstremno nesrazmjerne kazne. Pored toga, žene su uhićene, premda nisu učinile ništa drugo nego koristile svoje pravo na slobodu izražavanja, koje je jedno od temeljnih ljudskih.

Iran je jedna od država osnivačica Ujedinjenih naroda i ratificirao je brojne zakonski obvezujuće sporazume o zaštiti ljudskih prava po međunarodnom zakonu. Međutim, realnost u Iranu potpuno je drugačija i jasno je da se ne pridržavaju svojih obveza. Ovom Rezolucijom se pozivaju vlasti Irana da prekinu s represivnim mjerama i da počnu djelovati u skladu s međunarodnim standardima.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja