Sretan Europski dan jezika!

Proglašen 2002. godine od strane Vijeća Europe, na današnji dan diljem Europe se slavi jezična raznolikost kontinenta s više od 200 jezika, među kojima su i 24 službena jezika Europske unije, uključujući i hrvatski jezik.

Europskim danom jezika se želi upozoriti i zaštititi manje raširene jezike i potaknuti na njihovo učenje. Zaštita ugroženih regionalnih i manjinskih jezika uvedena je putem dva dokumenta Vijeća Europe: Europske povelje o regionalnim i manjinskim jezicima i Okvirne konvencije o zaštiti nacionalnih manjina.

Europska komisija potiče višejezičnost te je na EU Summitu u Barceloni, 2002. godine, postavila za cilj da svako dijete u EU od najranije dobi uči najmanje dva strana jezika. Unija je razvila i programe za promicanje jezika, od kojih je važno spomenuti pionirski program Lingua iz 1990., te današnja dva programa Socrates i Leonardo da Vinci, za koje je izdvojila 30 milijuna EUR godišnje.

Prilikom današnjeg Europskog dana jezika, pozivam Vas na širenje i očuvanje hrvatskog jezika i kulture, kao i na učenje novih europskih jezika, kako bismo doprinijeli očuvanju raznolike europske kulturne baštine.

 

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja