Zovko moderatorica na XXII. godišnjoj konferenciji EPP-a o međukulturalnom i vjerskom dijalogu

Brussels, 13. prosinca 2019.

 

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko sudjelovala je na XXII. godišnjoj konferenciji o međukulturalnom i vjerskom dijalogu u organizaciji EPP Grupe pod naslovom „Ljudsko bratstvo za mir u svijetu i suživot“. Glavna tema Konferencije bila je Deklaracija koju su u veljači ove godine u Abu Dhabiju, Ujedinjeni Arapski Emirati potpisali papa Franjo i veliki imam džamije Al-Azhar.

Zovko je imala privilegiju otvoriti debatu o glavnim izazovima i novim inicijativama za jačanje međureligijskih odnosa, u koju se uključilo nekoliko visokorangiranih sudionika, kao što su Riay Tatary Bakry, predsjednik Španjolskog islamskog odbora i imam madridski, Fr. Michael O’Sullivan, apostolski vikar Južne Arabije, Timo Aytaç Güzelmansur, ravnatelj Centra za kršćansko-muslimanski susret i  dokumentaciju i rabin Avi Tawil, ravnatelj Europskog centra židovskih zajednica.

Zovko je kazala da bi Deklaraciju pape Franje i velikog imama džamije Al-Azhar trebalo iskoristiti za poboljšanje  položaja manjina u svijetu, koje su žrtve progana zbog njihovog vjerovanja, kao i za osnaživanje izgradnje mira i pomirbe. Pozvala je Europsku službu za vanjsko djelovanje da Deklaraciju uključi u komunikacijsku strategiju za treće zemlje u okviru svog javnog diplomatskog djelovanja, kako bi produbila razumijevanje, toleranciju i poštovanje vjerskih manjina i slobodu vjere i uvjerenja.

Zovko je još od prošlog mandata aktivna članica Međukulturalnog i vjerskog dijaloga EPP Grupe. Organizirala je i predvodila posjet izaslanstva Europskog parlamenta Bosni i Hercegovini, čiji je cilj bio ohrabriti dijalog između vjerskih zajednica, kako bi se olakšali politički kompromisi u zemlji. Zovko je također bila iza prvog posjeta vjerskih vođa iz Azerbajdžana Europskom parlamentu, te je inicirala izložbu o obnovi tri vjerska objekta u Bosni i Hercegovini: katoličkog samostana na Plehanu, džamije Ferhadija u Banja Luci i pravoslavne crkve u Mostaru.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja