Predstavljanje predsjedanja Vijećem EU i prva plenarna sjednica u novoj godini.

Strasbourg, 13-16. siječnja 2020.

Zastupnica Željana Zovko susrela se s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem koji je za vrijeme plenarne sjednice predstavio prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem EU. Povodom početka hrvatskog predsjedanja Zovko je na poziv zastupnika Lucasa Mandla uz hrvatske kolege zastupnike Karla Resslera i Tomislava Sokola raspravljala o perspektivi hrvatskog predsjedanja u paneuropskoj radnoj skupini „Happy hour of free speech“.

U sklopu plenarnog zasjedanja Zovko je održala nekoliko govora na vanjskopolitičke teme.  Govorila je na raspravi o godišnjim izvješćima za Zajedničke vanjske i sigurnosne politike (CFSP) te Zajedničke sigurnosne i obrambene politike (CSDP). Kao stalna članica i zamjenica koordinatora EPP-a pri Odboru za vanjske poslove doprinijela je izvješćima s prihvaćenim amandmanima s kojima je pojačala fokus na europsku perspektivu, sigurnost i stabilnost Zapadnog Balkana.

https://zeljanazovko.eu/zovko-pozvala-eu-da-povede-zapadni-balkan-k-pristupanju-kojeg-zasluzuje

Nadalje, Zovko je govorila tijekom rasprave o posljedicama nedavnih eskalacija između Sjedinjenih Američkih Država i Irana tijekom koje je pozvala na suzdržavanje od sukoba i pristupanju dijalogu kako bi se vratio mir i stabilnosti. Pored toga, koordinirala je hitne rezolucije ispred EPP grupe te tijekom rasprave o kršenju ljudskih prava i međunarodnog prava u nedavnim terorističkim napadima u Nigeriji govorila o ponavljanom progonu kršćana. Zovko je pozvala Europsku uniju na jačanje ideje međureligijskog dijaloga kroz službene diplomatske kanale prema trećim zemljama.

https://zeljanazovko.eu/zovko-ne-smije-biti-sramota-zlocin-nazvati-pravim-imenom

Zovko, kao član i zamjenik koordinatora EPP-a pri Odboru za vanjske poslove, aktivno je dogovarala glavne smjernice i položaj Grupe tijekom rasprava i glasovanja za vrijeme plenarnog zasjedanja. Prisustvovala je raspravama o stajalištu Europskog parlamenta o Konferenciji o budućnosti Europe, o provedbi i praćenju prava građana u sporazumu o povlačenju Ujedinjene Kraljevine, prekograničnom organiziranom kriminalu, stanju u Libiji i Venezueli, razlikama u plaćama između muškaraca i žena te o inicijativi o jedinstvenom punjaču za mobilnu radijsku opremu. Nakon rasprava, glasovala je o rezoluciji Europskog parlamenta o Europskom zelenom planu, rezoluciji o COP15 i Konvenciji o biološkoj raznolikosti, stanju u Venezueli te o radu Europskog pravobranitelja u 2018. godini.  Kao član Delegacije za odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama prisustvovala je razmjeni mišljenja s američkim ambasadorom pri EU, Gordonom Sondlandom. Pored toga, imala je susrete s parlamentarnom delegacijom Republike Turske, ambasadorom Azerbajdžana te pripadnicima civilnog društva.

Tijekom tjedna, Zovko je davala izjave hrvatskim i stranim medijima o aktivnostima i prioritetima njezinog rada u Europskom parlamentu, hrvatskom predsjedanju Vijećem EU-a i Brexitu. Zastupnica je dala interview za estonsku javnu televiziju ERR tijekom kojeg je govorila o svibanjskom summitu o Zapadnom Balkanu, položaju određenih država članica o otvaranju pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom te o važnosti demografskih pitanja za Republiku Hrvatsku. Pored toga, treba istaknuti interview za francuski radio Judaica o posljedicama nedavnih eskalacijama na bliskoistočnoj regiji te izjavu za Latvijsku televiziju TV3 o budućnosti i sigurnosnim izazovima Europske unije i NATO-a.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja