Mehanizam Unije za civilnu zaštitu kao budućnost zajedničkog europskog odgovora na krizne situacije i sprječavanje bolesti

Bruxelles/Split 16. i 17. travnja 2020. godine

 

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko snažno je pozdravila zajedničku rezoluciju Europskog parlamenta o koordiniranom djelovanju Europske unije u borbi protiv pandemije COVID19 usvojenu na travanjskoj plenarnoj sjednici. Zovko je pozvala na jedinstvo, solidarnost i suradnju tijekom ove nezapamćene krize kako bi Europska unija osigurala zajednički, učinkovit i koordiniran odgovor na trenutnu kao i na buduće krize na europskoj razini i naglasila:

 

Europska unija mora djelovati snažnije i odlučnije kako bi zaštitila svoje građane i pridonijela bržem oporavku društva i gospodarstva od posljedica pandemije COVID19., rekla je Zovko. “Pozivam Komisiju da dodatno ojača Mehanizam Unije za civilnu zaštitu i RescEU radi poboljšanja europskog upravljanja rizikom od katastrofa, spremnosti i prevencije kao i osiguravanja i nabavke zajedničke opreme, materijala i zaliha lijekova. Osim strašne bolesti koja je sve nas učinila taocima i blokirala naša gospodarstva, ne bismo trebali zaboraviti nepredvidive katastrofe i svakodnevne prijetnje prirode, poput potresa kojima smo bili svjedoci u Zagrebu i prošle godine u Albaniji. Svi ovi događaji zahtijevaju više sredstava za oporavak društva i stoga RescEU mora brže i budnije postupati i odgovarajućim sredstvima pružiti odgovore u vremenima kada ih društvo očekuje.

 

Zovko je također pozdravila izglasavanje prijedloga Komisije na plenarnoj sjednici o izvanrednoj izmjeni i dopuni europskog proračuna za 2020. godinu kojom je mobilizirano preko 3,5 milijardi eura za dodatnu podršku u borbi protiv pandemije COVID-19 i zaključila:

 

Oslobađanjem dodatnih 2,7 milijarde eura preko Instrumenta Europske unije za hitnu potporu, 415 milijuna eura za Mehanizam Unije za civilnu zaštitu i RescEU te 350 milijuna eura za smanjenje migrantskog pritiska na grčkoj granici Unija proaktivno djeluje u ublažavanju posljedica koja ova kriza ostavlja na preplavljene zdravstvene sustave, zalihe medicinske opreme te sigurnost i stabilnost na europskim vanjskim granicama.

 

Izvanredna plenarna sjednica održana je 16. i 17. travnja 2020. godine u Bruxellesu. Zbog izvanrednih okolnosti izazvanih pandemijom COVID19, zastupnici su pratili i glasali na zasjedanju putem videokonferencije.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja