Zastupnica Zovko gostovala na HRT- Radio Splitu

Split, 25. travnja 2020.

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko sudjelovala je u jutrošnjem programu HRT Radio Splita gdje je pričala o ulozi i odgovoru Europske unije na krizu s koronavirusom, pristupu Republike Hrvatske korona-krizi kao i daljnjim zadacima hrvatskog predsjedanja Vijećem EU. Prilikom intervjua, govorila je o financijskom paketu i dodatnim sredstvima i mjerama pomoći EU svojim državama članicama u borbi protiv krize izazvane koronavirusom i smanjivanju njegovih posljedica, vanjskoj i sigurnosnoj politici EU i važnosti aktivnijeg pristupa EU kao moralnog čimbenika prema zemljama zapadnog Balkana u očuvanju mira i stabilnosti na vanjskoj granici EU. Navela je kako Europska unija i Republika Hrvatska moraju svoju pažnju i sredstva usmjeriti na područje zapadnog Balkana kako bi izbjegli moguće nemire i nepovoljne sigurnosne situacije. Pohvalila je odličnu i pravovremenu reakciju Republike Hrvatske u borbi s koronavirusom i očuvanju zdravlja i sigurnosti građana RH. Naglasila je kako je Hrvatska sigurno mjesto koje održavanjem trenutne slike države i aktivnom prilagodbom može izvući dobrobiti za svoju turističku industriju i uspješnije izaći iz krize.

U okviru hrvatskog predsjedanja Vijećem EU, pohvalila je imidž Hrvatske na međunarodnoj i europskoj sceni i navela kako idućih 50 dana predsjedanja treba iskoristiti za davanje prijedloga novog proračuna koji će reflektirati sve ono što je pogođeno ovom krizom, a Hrvatska u tom pogledu može biti predvodnica u prilaganju novih rješenja za „ozdravljenje“ ekonomije te nastaviti „pomirbu između Sjevera i Juga“ kao što je već i uradila u pogledu vanjske sigurnosne politike i politike proširenja. Zovko je zaključila kako je ovo trenutak kad je Europska unija u jednoj osjetljivoj poziciji, a Republika Hrvatska ima veliku i odgovornu ulogu koju će uspješno odraditi.

Snimku intervjua možete poslušati u nastavku:

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja