Zagrebački summit o zapadnom Balkanu ukazuje da je Hrvatska od svih članica EU-a najviše pogođena postojećom i potencijalnom nestabilnošću u regiji

Split, 5. svibnja 2020.

Zastupnica u Europskom parlamentu i zamjenica koordinatora EPP-a za vanjske poslove, Željana Zovko, pozdravila je održavanje summita u Zagrebu 6. svibnja. „Europska unija i države-članice iskoristit će ovu prigodu kako bi još jedanput potvrdile europsku perspektivu regije zapadnog Balkana, kao i svoju obvezanost, kako u političkom tako i u financijskom pogledu. Pored toga, Zagrebački summit o Zapadnom Balkanu, koji je središnji događaj hrvatskog predsjedanja Vijećem, ukazuje na to da je upravo Hrvatska od svih članica EU-a najviše pogođena postojećom, ali i potencijalnom nestabilnošću koja vlada u regiji.” – kazala je Zovko. Za šest zemalja zapadnog Balkana summit je prilika za potvrdu obvezanosti na vladavinu zakona, demokraciju i stalne reforme.

„Europska je unija, posebice u ovom kriznom vremenu, iskazala solidarnost prema partnerima sa zapadnog Balkana. Summit će kao primjer naših bliskih i partnerskih odnosa naglasiti uzajamnu potporu u suzbijanju epidemije s kojom smo trenutno svi suočeni.” – izjavila je Zovko. U duhu posebnih odnosa s regijom zapadnog Balkana, EU je aktivirala pomoć za ovu regiju u iznosu od 3,3 milijarde EUR i zemljama iz regije omogućila pristup dodatnim instrumentima europske pomoći.

Zovko je kao izvjestiteljica za novi instrument pretpristupne pomoći također pozvala na kontinuiranu obostranu obvezanost na proces proširenja. Naglasila je značaj poštivanja osnovnih vrijednosti, demokratskih i odgovornih institucija i vladavine zakona, dodavši da će Europska unija nastaviti pomagati partnerima na zapadnom Balkanu u jačanju institucionalnog okvira, borbi protiv kriminala i korupcije i unapređivanju demokracije.

Održavanjem ovogodišnjeg zagrebačkog summita obilježava se 20. obljetnica prvog sastanka na vrhu EU-a, na kojem su sudjelovala izaslanstva iz Jugoistočne Europe, koji je također održan u Zagrebu. „Zahvaljujući predsjedanju Hrvatske Vijećem EU-a, europska integracija zapadnog Balkana ponovno se našla u samom vrhu prioriteta EU-a. Ovaj sastanak na vrhu predstavlja, uz otvaranje pregovora sa Sjevernom  Makedonijom i Albanijom, ključni uspjeh hrvatskog predsjedanja.” – zaključila je Zovko.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja