Zovko zatražila od Europske komisije da reagira na ugrožavanje slobode vjere u Bosni i Hercegovini

Brussels/Split, 19. svibnja 2020.

 

Članovi Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta na današnjoj su razmjeni mišljenja s povjerenikom za susjedstvo i proširenje, Oliverom Varhelyijem, razgovarali o Izvješću Parlamenta o Istočnom partnerstvu, usvojenom na današnjoj sjednici, pomoći Europske unije zemljama iz susjedstva u suzbijanju epidemije COVID-a 19, Turskoj i budućim eksternim financijskim instrumentima.

 

Zamjenica koordinatora EPP-a za vanjske poslove, Željana Zovko, naglasila je da se nadolazećim sastankom na vrhu obilježava 10. obljetnica programa Istočnog partnerstva. Također je ukazala na jasnu poruku koju ovo Izvješće šalje regiji, uključujući poruku da Europski parlament prepoznaje i cijeni postignuti napredak, ali ukazuje i na otvorena pitanja i izazove s kojima se Istočno susjedstvo još uvijek suočava. Kao stalna izvjestiteljica za Azerbejdžan, Zovko je iskazala posebnu zainteresiranost za razvoj pregovora o Okvirnom sporazumu između Europske unije i Azerbejdžana, te je u tom kontekstu postavila pitanje povjereniku Varhelyiju kako vidi budućnost ovog Sporazuma i hoće li sastanak na vrhu dati novi poticaj nastavku pregovora.

 

Sljedeće pitanje zastupnice Zovko za povjerenika Varhelyija bilo je vezano za službenu reakciju  Europske komisije na ozbiljne prijetnje upućene Katoličkoj crkvi u Bosni i Hercegovini i kardinalu Puljiću, koji je zbog održavanja svete mise za žrtve bleiburške tragedije u  Sarajevu prošle subote bio žrtva medijskih napada i ugrožavanja njegove vjerske slobode i prava na kulturu sjećanja. Zovko je podsjetila kolege zastupnike da je Europski parlament u rujnu 2019. godine usvojio Rezoluciju o značaju europskog sjećanja za budućnost Europe, kojom se osuđuje svaki vid agresije počinjene u okviru totalitarnih režima.

 

 

 

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja