Zastupnica Zovko uputila čestitku povodom Svjetskog dana kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj

Split, 21.svibnja 2020.

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko uputila je čestitku povodom Svjetskog dana kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj koji se danas obilježava u svijetu:

Kulturna raznolikost i promicanje raznolikosti putem međunarodnih odnosa sastavni su dio vrijednosti Europske unije i važan dio njene uloge kao globalnog aktera na svjetskoj sceni. Kulturna raznolikost je pokretačka snaga razvoja, ne samo s obzirom na ekonomski rast, već i kao sredstvo vođenja ispunjenog života.  Utjecaj virusa COVID19 na kulturni i kreativni sektor osjeća se u Europskoj uniji i cijelom svijetu, a kao članica Odbora za kulturu i obrazovanje Europskog parlamenta činim sve da se pomogne kulturnom i kreativnom sektoru da se što prije oporavi od posljedica pandemije koronavirusa. Europska unija treba uložiti dodatne mjere i sredstva za oporavak ovog sektora koji predstavlja vrlo značajnu gospodarsku granu i u Hrvatskoj.  Svjetski dan kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj prilika je za promicanje kulture i isticanje značaja njezine raznolikosti kao pokretača pozitivnih promjena i doprinosa boljem dijalogu i međusobnom razumijevanju.”

Podsjetimo, Zovko je tijekom svoje dugogodišnje karijere bila i veleposlanica pri UNESCO-u te je u Parizu sudjelovala u izglasavanju i donošenju UNESCO-ove Konvencije za zaštitu i promicanje raznolikosti kulturnih izričaja iz 2005.godine koja svima omogućuje da sačuvaju svoju kulturnu raznolikost i običaje.  Kroz svoj rad u Europskom parlamentu, aktivno radi na promicanju kulturne baštine i nasljeđa Republike Hrvatske te je dosad organizirala više događaja kojima je promovirala prirodne ljepote te kulturno i povijesno nasljeđe brojnih hrvatskih gradova poput Splita, Kaštela, Solina, Trogira, Kršana i Karlovca. Također je bila i pokrovitelj 7. tjedna zajedništva s Crkvom i Hrvatima u BiH čiji je cilj promicanje kulture i tradicije i povezivanje hrvatskog naroda sa svih područja BiH, a redovito sudjeluje i na Danima kulturne baštine Hrvata Bosne i Hercegovine koji su idealna prigoda za održavanje zajedništva Hrvata iz BiH.  Pored toga, proteklih 6 godina je kao članica prosudbenog vijeća sudjelovala na Reviji tradicionalne odjeće i izboru najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Hrvatske u organizaciji Udruge za očuvanje i promociju hrvatske tradicionalne kulture u Bosni i Hercegovini “Stećak ” u suradnji s hrvatskom maticom iseljenika.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja