Europski parlament usvojio dva izvješća zastupnice Zovko – o sigurnosnoj suradnji Europske unije i Afrike i o mjerama za „Zeleni“ Erasmus+

Bruxelles, 15. rujna 2020.

 

Europski je parlament na ovotjednom plenarnom zasjedanju usvojio Izvješće o sigurnosnoj suradnji Europske unije i Afrike, kao i Izvješće o mjerama za „Zeleni“ Erasmus+, Kreativnu Europu i Europske snage solidarnosti. Zastupnica Željana Zovko sudjelovala je u sačinjavanju oba izvješća i pregovorima oko konačnog teksta kao izvjestiteljica iz sjene ispred Europske pučke stranke. Prema riječima zastupnice Zovko, oba izvješća pokazuju izravan konstruktivni utjecaj koji Europska unija ima na svoje građane i u odnosima s državama-članicama i partnerskim zemljama u Africi.

Zovko je u Izvješću o sigurnosnoj suradnji Europske unije i Afrike pozvala na snažniju suradnju Europe s lokalnom vlastima, nastavak izgradnje kapaciteta, kao i na potporu u edukaciji i razvoju. Europa će ovim aktivnostima pomoći svojim partnerima u ojačavanju vladavine zakona i  institucija u budućnosti, kao i u održavanju sigurnosti. Zovko je u svjetlu najnovijih zbivanja u Libiji i državnog udara u Maliju uspjela izmijeniti Izvješće prije glasovanja na plenarnom zasjedanju, pozvavši da se novim izbornim zakonom u Maliju osiguraju uvjeti za istinski slobodne i pravične izbore, te naglasivši potrebu za postizanjem stalnog primirja u Libiji.

Cilj Izvješća o mjerama za „Zeleni“ Erasmus+, Kreativnu Europu i Europske snage solidarnosti je poboljšati iskustvo sudionika ovih programa uvođenjem pojačanih ekoloških mjera. „Bit programa ostaje ista – mobilnost, obrazovanje i kulturna razmjena. No, s obzirom na to da ovi programi doprinose obrazovanju budućih generacija, ovim Izvješćem smo osigurali da  programi razvijaju svijest o naporima potrebnima za izgradnju održive budućnosti.” – izjavila je Zovko.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja