Zovko: S iskustvom u borbi protiv terorizma u Sahelu i Rogu Afrike možemo ponuditi pomoć narodu Mozambika

Bruxelles, 18. rujna 2020.

Europski je parlament usvojio Rezoluciju o humanitarnoj situaciji u Mozambiku. Zamjenica koordinatora  EPP-a za vanjske poslove, Željana Zovko, u debati je ukazala na izuzetno tešku situaciju u ovoj zemlji i pozvala Europu na pomoć.

Zovko je naglasila da su u mozambičkoj pokrajini Cabo Delgado od 2010. godine na obali otkrivene značajne količine plina, čime je to područje postalo najveći izvor ukapljenog prirodnog plina u Africi, koje privlači velike iznose investicija u iskapanja. Ovu pokrajinu na Sjeveru zemlje od 2017. godine potresaju napadi oružanih skupina, koji odnose veliki broj ljudskih života i vremenom postaju sve sofisticiraniji.

Zovko je nadalje kazala da je u Cabo Delgadu i prije otkrića plina i spomenutih napada bilo vidljivo nezadovoljstvo zbog visoke razine siromaštva i marginalizacije od strane državne Vlade. Biskupu Pembi čak su upućene prijetnje smrću zbog otvorenog izražavanja nezadovoljstva siromašnih stanovnika ove pokrajine i pozivanja Vlade na bolju zaštitu stanovništva od džihadističkih napada povezanih s ISIS-om.

„Ovom Rezolucijom pozivamo Vladu Mozambika da poduzme učinkovite i odlučne mjere protiv  pobune međunarodne terorističke organizacije. Na Vladi Mozambika velika je odgovornost, no, na žalost, nedostaju joj sredstva. Žurno je potrebna koordinirana reakcija regionalnih i međunarodnih aktera.” – kazala je Zovko i nadalje naglasila da je Europski parlament ovaj tjedan usvojio novi i učinkoviti  europski pristup borbi protiv terorizma u Sahelu i Rogu Afrike. Zovko kao izvjestiteljica iz sjene ispred EPP-a smatra da EU na temelju ovih iskustava može ponuditi pomoć narodu Mozambika.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja