Zovko poziva Komisiju da uvrsti trgovinske preferencije u Ekonomski i investicijski plan za zapadni Balkan

Bruxelles, 6. listopada 2020. godine

Povjerenik za susjedstvo i proširenje Olivér Várhelyi predstavio je u Europskom parlamentu Paket proširenja za 2020. godinu i ekonomski i investicijski plan za zapadni Balkan. Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko pozdravila je ovu inicijativu i izjavila da će plan ojačati kontinuiranu potporu EU-a zemljama zapadnog Balkana na njihovom putu prema formalnom članstvu. Ekonomski i investicijski plan za zapadni Balkan financirat će se putem Instrumenta za pretpristupnu pomoć III (IPA III).

Kao suizvjestiteljica za IPA III, Zovko je istaknula da su Parlament i Vijeće još uvijek u procesu pregovora o ovom instrumentu:

“Radimo na jačem sudjelovanju Europskog parlamenta u upravljanju i nadzoru.” – rekla je Zovko.

U vezi s ekonomskim i investicijskim planom, Zovko je izjavila da je plan prvenstveno usredotočen na značajnu bespovratnu financijsku potporu EU-a, ali i na međunarodne financijske institucionalne zajmove koji su zapravo doprinosi samih zemalja zapadnog Balkana koje moraju vratiti dug.

“Bilo bi dobro kad bismo ovom paketu mogli dodati i trgovinske preferencije. EU je i dalje daleko najveći trgovinski partner zapadnog Balkana koji zauzima 69% ukupne robne trgovine u 2019. godini, ali trpi trgovinsku neravnotežu. Trgovinske preferencije mogle bi raditi na tom pitanju i potaknuti veći rast u odnosu na samo izravna strana ulaganja.”- rekla je Zovko.

Što se tiče procjene o Bosni i Hercegovini u Komunikaciji o politici proširenja EU za 2020. godinu, Zovko je napomenula da je Komisija spomenula samo sudske odluke međunarodnih sudova, a previdjela odluke državnog Ustavnog suda. Zovko je naglasila da su sve odluke podjednako bitne za donošenje vjerodostojnog Izbornog zakona i provođenje izbora u zemlji.

 

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja