Zovko sudjelovala na konferenciji „Zapadni Balkan nakon 2020.”

Split, 6. studenoga 2020. godine

Zastupnica u Europskom parlamentu i potpredsjednica Odbora za vanjske poslove, Željana Zovko, sudjelovala je na konferenciji „Zapadni Balkan nakon 2020.: aktivnosti i odluke u doba pandemije” u organizaciji Europskog liberalnog foruma (ELF) i Liberalnog integracijskog foruma. Zovko je kao panelistica govorila o obnovljenom pristupnom procesu, te političkoj, gospodarskoj i društvenoj transformaciji regije. 

Zovko se na početku obraćanja osvrnula na ovu izuzetno dinamičnu godinu za zapadni Balkan.  Europska unija razvila je novu metodologiju proširenja i dala prvo zeleno svjetlo za početak pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Naglasila je potporu koju su države-članice nedvosmisleno iskazale na sastanku na vrhu, održanom u Zagrebu za vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije. 2020. godina obilježena je i pandemijom COVID-a 19, te je Zovko pozdravila pomoć Europe zdravstvenom sektoru i gospodarskim potrebama država zapadnog Balkana. „Naša potpora oporavku zapadnog Balkana značajna je na više razina, ponajviše zbog toga što njihov prosperitet utječe na stabilnost regije i sigurnost naše Europske unije.” – kazala je Zovko.

Zovko je u nastavku obraćanja govorila o Ekonomskom i investicijskom planu za zapadni Balkan i njegovom značaju za vidljivost Europske unije u regiji, kazavši da dezinformativne kampanje podrivaju napore EU-a, te da je potrebno primijeniti jasnu komunikacijsku strategiju. Zovko je nadalje pozvala na uvrštavanje trgovinskih preferencija za zapadni  Balkan, koje će zasigurno pomoći dodatnom razvoju međusobne trgovine.

Zovko je naposljetku kazala da je paket godišnjeg proširenja proizveo značajan zamah na temelju revidirane metodologije proširenja i da su države članice dale snažan doprinos europskoj perspektivi. Pitanje koje se ponavlja u izvješćima o proširenju, smatra Zovko, je neuključivanje preporuka Europskog parlamenta u svezi sa zemljama zapadnog Balkana i njihovim putem prema Europi.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja