Zovko: Potpora u iznosu od 683 mil. EUR pomoći će Hrvatskoj da zacijeli rane od potresa

Bruxelles, 23. studenoga 2020.

Europski parlament je na današnjem zasjedanju dao zeleno svjetlo za europsku financijsku pomoć Hrvatskoj za posljedice razornog potresa, koji je u ožujku ove godine pogodio Grad Zagreb i Zagrebačku i Krapinsko-zagorsku županiju. Potpora u iznosu od 683,7 mil. EUR bit će isplaćena Hrvatskoj iz Fonda solidarnosti Europske unije.

Zastupnica Željana Zovko pozdravila je ovu odluku. „Ovaj primjer europske solidarnosti omogućit će Hrvatskoj da se oporavi kako od posljedica potresa, tako i od posljedica do sada neviđene  pandemije.“ – kazala je Zovko. Zovko je odmah nakon potresa pozvala povjerenika za upravljanje krizama, Janeza Lenarčiča, da Hrvatskoj da prioritet pri raspodjeli potpore, uključujući pomoć za pandemiju Covid-19. Zastupnica Zovko aktivno je uključena u rad na usavršavanju upravljanja krizama u Uniji, s ciljem pružanja bolje zaštite njenim građanima.

Europska komisija je u kolovozu ove godine unaprijed isplatila 88,9 mil. EUR potpore, što je najveće plaćanje unaprijed u povijesti Fonda solidarnosti Europske unije. Cilj Fonda je pružiti financijsku potporu državama članicama i državama kandidatkinjama za pristupanje u rješavanju posljedica ozbiljnih prirodnih katastrofa. Potpora u iznosu do 5,5 milijardi EUR do sada je iskorištena za 88 katastrofa u 24 zemlje. Pored pomoći Hrvatskoj, Europski je parlament odobrio pomoć Poljskoj, koja je bila pogođena poplavama, te za još nekoliko država članica za ublažavanje učinaka pandemije virusne bolesti Covid-19.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja