Zovko: Izvješće o produljenju statusa Europskih prijestolnica kulture ulazi u posljednju fazu

Bruxelles, 3. prosinca 2020. godine

Odbor za kulturu i obrazovanje Europskog parlamenta na današnjoj je sjednici usvojio zaključak međuinstitucionalnih pregovora o odluci o produljenju statusa Europskih prijestolnica kulture za 2020. i 2021. godinu, što je preduvjet za konačno usvajanje na nadolazećoj plenarnoj sjednici. S obzirom na značaj ovog izvješća i potrebu da stupi na snagu do kraja godine, izvjestiteljica za ovo izvješće Željana Zovko koordinirala je ubrzani postupak na međuinstitucionalnoj razini.

Zovko je naglasila da je prijedlog Europske unije da se zbog pandemije koronavirusa status Europskih prijestolnica kulture za 2020. godinu, Rijeke i Galwaya, produlji do kraja travnja 2021. godine. Prijedlog uključuje i produljenje statusa za tri prijestolnice kulture za 2021. godinu do 2022., odnosno 2023. godine.

Aktualne Europske prijestolnice kulture bile su primorane zbog pandemije koja je ovog proljeća zahvatila države članice Unije otkazati, odgoditi i prilagoditi mnoge planirane događaje, dok su prijestolnice za sljedeću godinu morale prilagoditi programe.

„Ovim prijedlogom produljenja statusa pogođenim gradovima omogućujemo šansu za ostvarivanje ovih ciljeva na zdravstveno siguran, ali i kulturološki obogaćujući način.”

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja