Zovko: Kulturna baština odražava naš europski identitet i europske vrijednosti te stoga zahtijeva našu snažnu predanost i podršku

Bruxelles, 20. siječnja 2021. godine

Europski parlament ovaj tjedan održava prvu ovogodišnju plenarnu sjednicu u Bruxellesu. Dnevni red također uključuje raspravu i glasovanje o Izvješću o ostvarivanju djelotvornog političkog učinka Europske godine kulturne baštine.

Zastupnica u Europskom parlamentu i članica Odbora za kulturu i obrazovanje, Željana Zovko, pozdravila je ovo izvješće koje poziva na osiguravanje dodatnih financijskih sredstava za oporavak kulturnog i kreativnog sektora i prepoznaje vrijednost koju kulturna baština ima u našem životu. Izvješće također naglašava potrebu za širim pristupom digitaliziranoj kulturnoj baštini kao i značaj svih vrsta obrazovanja povezanih s kulturnom baštinom.

Trenutna pandemija koronavirusa značajno je utjecala na kulturni sektor. Od početka krize, Zovko se aktivno zalagala za pružanje pomoći kulturnom i kreativnom sektoru, naglašavajući važnost odgovarajućeg proračuna, posebice za promicanje i zaštitu kulturne baštine.

„Posljednjih smo mjeseci svjedočili razornom učinku COVID-a 19 na kulturni i kreativni sektor. Kulturna baština neprocjenjiv je dio našeg identiteta koji odražava naše zajedničke europske vrijednosti. Stoga, u godinama koje dolaze moramo osigurati trajniju politiku i dovoljno sredstava. “- naglasila je Zovko.

Zastupnica Zovko aktivno je uključena u promicanje hrvatske kulturne baštine u Europskom parlamentu gdje je i organizirala nekoliko događaja o ljepotama Hrvatske, posebice Dalmacije, Istre i središnje Hrvatske. Zovko je također bila domaćin konferencije povodom obilježavanja 40. obljetnice UNESCO-a u Hrvatskoj. Nedavno je osigurala produljenje statusa prošlogodišnjim Europskim prijestolnicama kulture, Rijeci i Galwayu, do kraja travnja 2021. godine.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja