Zovko: Klub zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu obilježio 25. godišnjicu Daytonskog mirovnog sporazuma kako bi olakšao dijalog o naučenim lekcijama

Bruxelles, 22. siječnja 2021. godine

Klub zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu organizirao je obilježavanje 25. godišnjice Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma u okviru sastanka kluba u Europskom parlamentu. Tom je prigodom održana razmjena mišljenja s predsjednicima triju sestrinskih stranaka iz Bosne i Hercegovine: predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, predsjednikom PDP-a Branislavom Borenovićem i predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem. Nakon uvodnog obraćanja gostiju, svi su zastupnici imali priliku sudjelovati u razmjeni mišljenja.

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko, inicijatorica ovog događaja, zahvalila je predsjedavajućem Kluba zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu Manfredu Weberu na tome što je bio koordinator i domaćin događaja. Po mišljenju zastupnice Zovko, EPP je organizacijom ovog događaja iskazao snažnu potporu i predanost europskom putu zemalja zapadnog Balkana, posebice Bosne i Hercegovine. Europski je parlament u više navrata proteklih godina pozivao na provođenje institucionalnih i pravnih reformi u Bosni i Hercegovini kao preduvjetu za europske integracije. Zovko je navela da se EPP ovim događajem želi nadovezati na ovakav stav, olakšavajući dijalog i procjenjujući lekcije naučene u 25 godina od potpisivanja Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma.

Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta sljedeći će tjedan raspravljati o nacrtu godišnjeg izvješća o Bosni i Hercegovini. U ovom izvješću, Europski parlament preispituje napredak postignut u zemlji u posljednjih godinu dana i preporučuje korake koje treba poduzeti kako bi zemlja napredovala na svom putu k europskim integracijama. Zovko je istaknula da je razmjena mišljenja s predsjednicima sestrinskih stranaka EPP-a uoči predstavljanja izvješća poslužila raspravi s ciljem pronalaženja potrebnih rješenja.

„Samo ako pokrenemo Bosnu i Hercegovinu s mrtve točke na kojoj se već godinama nalazi, možemo sačuvati trajni mir i sigurnost u jugoistočnoj Europi.” – zaključila je Zovko.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja