Zovko: Ostajemo ujedinjeni u borbi protiv raka i izgradnji europske zdravstvene unije za sve njene građane

Bruxelles, 4. veljače 2021. godine

Uoči Svjetskog dana borbe protiv raka, Europska komisija predstavila je Europski plan za borbu protiv raka koji obuhvaća novi pristup EU-a prema sprječavanju, otkrivanju, liječenju i skrbi raka uz uporabu novih tehnologija, istraživanja i inovacija kroz programe poput EU za zdravlje, Obzor Europa i Digitalna Europa s budžetom od 4 milijarde eura i korištenjem mjera koje će se poduzimati u brojnim područjima politika na razini Europske unije.

Zastupnica u Europskom parlamentu i supredsjedateljica MEP Lung Health Group – skupine zastupnika za zdravlje pluća Željana Zovko pozdravila je donošenje ovog neophodnog plana koji je još jedan dokaz kako je borba protiv raka jedan od glavnih zdravstvenih prioriteta Europske unije:

„U Europskoj uniji je u 2020. godini od raka umrlo 1,3 milijuna ljudi, a više od 2,7 milijuna ljudi je dijagnosticiran rak. Jedan od ključnih prioriteta ovog plana, ali i naše EPP grupe je smanjiti razlike u skrbi o raku u državama članicama i poboljšati prevenciju, dijagnosticiranje, liječenje i kvalitetu života onkoloških pacijenata, a što ćemo ovim planom i zajedničkom suradnjom i postići.“

Zovko je također naglasila važnost Svjetskog dan borbe protiv raka koji se danas obilježava s ciljem povećanja svijesti o važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka, ali i podrške onima koji su uspjeli pobijediti u borbi s ovim vodećim uzročnikom smrti kod naših građana.

„Kao supredsjedateljica skupine zastupnika za zdravlje pluća, dodatno želim upozoriti na važnost prevencije i ranog otkrivanja raka, posebno raka pluća koji je jedan od glavnih i najrasprostranjenijih oblika raka u Europskoj uniji. Pravovremenim testiranjem može se spriječiti više od 40 posto slučajeva. Europski plan za borbu protiv raka naš je zajednički uspjeh kojim ćemo osigurati bolju zdravstvenu zaštitu i jednake prilike za sve naše građane.“ – zaključila je Zovko.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja