Zovko: EU treba promicati multilateralizam i preuzeti vodeću ulogu u modernizaciji međunarodnih organizacija

Bruxelles, 19. veljače 2021. godine

Europska komisija i visoki predstavnik Borrell zajedničkim su priopćenjem najavili novu strategiju o doprinosu Europske unije multilateralizmu zasnovanom na pravilima. Glavni cilj strategije je prikazati što EU u budućnosti očekuje od multilateralnih sustava, te što EU može učiniti na unaprjeđenju svoje uloge u osnaženom multilateralnom poretku. Željana Zovko, potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta pozdravila je poziv za snažnijim multilateralnim sustavom:

„Države članice danas su suočene s brojnim izazovima koje ne mogu prebroditi same nego samo zajedničkim snagama s drugim članicama. Najbolji primjer takvog izazova koji zahtijeva globalnu reakciju upravo je trenutna pandemija COVID-a 19. Želimo li razviti održivo dugoročno rješenje kojim ćemo spriječiti buduće pandemije, moramo udružiti snage u cijelom svijetu.“ – navela je Zovko.

Zovko smatra da EU treba nastaviti pružati potporu međunarodnim forumima, poput sustava Ujedinjenih naroda, i preuzeti vodeću ulogu u reformi i modernizaciji ovih struktura kako bi bile u potpunosti prilagođene 21. stoljeću:

„Geopolitička scena promijenila se tijekom posljednjih desetljeća. Budući da EU najviše doprinosi financiranju tijela UN-a, moramo promovirati razmišljanje o funkcioniranju međunarodnih organizacija i nadograditi nova partnerstva širom svijeta. Samo tako možemo osigurati učinkovito promicanje globalnog mira i sigurnosti, za obranu ljudskih prava i međunarodnog prava.“ – zaključila je Zovko.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja