U Europskom parlamentu osnovana skupina zastupnika za novi europski Bauhaus

Bruxelles, 5. ožujka 2021. godine

U Europskom parlamentu osnovana je New European Bauhaus Friendship Group – prijateljska skupina zastupnika Europskog parlamenta za novi europski Bauhaus, inicijativu koju je pokrenula Europska komisija. Željana Zovko sudjelovala je kao članica skupine s ostalim kolegama zastupnicima na inauguracijskom sastanku kojem su prisustvovale i Mariya Gabriel, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, Elisa Ferreira, povjerenica za koheziju i reforme, Ruth Reichstein, savjetnica predsjednice Europske komisije, Ursule von der Leyen za novi europski Bauhaus i Xavier Troussard, voditelj istraživačke jedinice za ovu inicijativu.

Zovko je pozdravila osnivanje ove skupine koja će raditi na osiguravanju što šireg dometa ovog gospodarskog, kulturnog i ekološkog projekta, naglasivši kako je to ključno za stvaranje održive budućnosti Europske unije za sve njene građane. Na sastanku se raspravljalo o glavnim ciljevima i mogućnostima koje novi europski Bauhaus, kao most koji inovativno spaja kreativnost, kulturu, estetiku, održivost i ekologiju, nudi. Potom je izložen i plan glavnih aktivnosti ove skupine u vezi s daljnjim razvitkom ove inicijative.

Novi europski Bauhaus zasniva se na dijalogu, razmjeni ideja i suradnji zainteresiranih građana, stručnjaka i dionika iz različitih područja s ciljem stvaranja održive i ekološke budućnosti kroz povezivanje svijeta znanosti i tehnologije sa svijetom umjetnosti i kulture. Od samog početka, Zovko je vrlo aktivna oko ove inicijative, a nedavno je od povjerenice Gabriel zatražila da se novi europski Bauhaus proširi i na sigurnost gradnje, te je pozvala na pokretanje pilot projekata u Hrvatskoj, prvenstveno na područjima uništenima potresom.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja