Zovko: Ideja za razmišljanje onima koji rade na rješenju pomirenja u zemlji – nikad nemojte iz jednadžbe izostaviti one manje

Bruxelles, 10. ožujka 2021. godine

Sirijski ustanak započeo je prije 10 godina i razvio se u rat koji još uvijek traje. Tijekom godina, situacija se pogoršala i sada je milijunima ljudi potrebna humanitarna pomoć. U spomen na ovu obljetnicu, zastupnici u Europskom parlamentu na plenarnoj su sjednici održali raspravu s visokim predstavnikom Borrellom.

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Željana Zovko izjavila je da je regija postala poprištem posredničkih ratova i nestabilnosti. „12 milijuna Sirijaca napustilo je svoje domove; 5 milijuna Sirijaca postali su izbjeglice; a pola milijuna je izgubilo život. Ovi brojevi odzvanjaju u našim mislima kao upozorenje da ljudska nesreća traži rješenje ovog sukoba koji ne prestaje” – navela je Zovko.

Zovko pozdravlja petu Briselsku konferenciju, koja će se održati 29. i 30. ožujka i koja predstavlja priliku za međunarodnu zajednicu da potvrdi kontinuiranu potporu UN-u i naporima posebnog izaslanika UN-a na pregovaranju političkog rješenja sirijskog sukoba. Ovom konferencijom, Europska unija također namjerava mobilizirati potrebnu financijsku potporu kako bi pridonijela obnovi države i pomogla njezinim ljudima.
Zovko je u svom obraćanju također naglasila da smo „u svjetlu nedavnog Papinog posjeta Iraku saznali tužnu činjenicu da je nerazmjerno velik broj kršćana napustio ta područja, možda zauvijek“. Kazala je da vjerski ekstremizam ponovno prisiljava manjine da potraže utočište. Zovko smatra da se mora priznati da vanjskoj politici Europske unije nedostaje snažan alat koji međureligijski dijalog može odigrati u izgradnji pomirenja među stanovništvom.

„Pozdravljam Papinu poruku o bratstvu među religijama i potrebi pružanja skloništa slabijoj zajednici. No, moramo li čekati milost onih koji se osjećaju jačima na terenu? Kada ćemo napokon uvjetovati svoju pomoć poštivanjem slobode vjerovanja kao i drugih ljudskih prava? Ideja za razmišljanje onima koji rade na rješenju pomirenja u zemlji – nikad nemojte iz jednadžbe izostaviti one manje” – zaključila je Zovko.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja