Zovko: Inzistiramo na ključnoj ulozi Europskog parlamenta u nadzoru i praćenju Sporazuma između EU-a i Ujedinjenog Kraljevstva

Bruxelles, 27. travnja 2021. godine

Europski parlament danas glasa o Sporazumu o trgovini i suradnji kojim će se utvrditi pravila budućeg odnosa između Europske unije i Ujedinjenog Kraljevstva. Usvajanjem sporazuma stavlja se točka na poglavlje o Brexitu i četverogodišnje pregovore.

Tijekom rasprave na plenarnoj sjednici, zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko naglasila je da ova odluka predstavlja prekretnicu. Nakon zaključivanja sporazuma tijekom napetih pregovora prošlog Božića, njegovo usvajanje pružit će pravnu sigurnost građanima EU-a i Ujedinjenog Kraljevstva.

Zovko je također iskoristila trenutak da zahvali glavnom pregovaraču ispred EU-a Michelu Barnieru i njegovom timu na zalaganju u pregovorima. Također je izrazila zahvalnost Koordinacijskoj skupini Europskog parlamenta za Ujedinjeno Kraljevstvo na čelu s predsjednikom Odbora za vanjske poslove Davidom McAllisterom, jer su u razgovorima s britanskim kolegama kontinuirano osiguravali zastupljenost interesa Europskog parlamenta.

Zovko je naglasila kako je najvažnije da Europski parlament i nakon usvajanja sporazuma ostane angažiran. „Inzistiramo na ključnoj ulozi u praćenju i nadzoru pravilne provedbe sporazuma. Parlament bi trebao biti uključen u donošenje važnih odluka o djelovanju Unije prema Sporazumu”, izjavila je Zovko.

Zovko je nadalje naglasila da sporazum nije sveobuhvatan i da ne obuhvaća teme vanjske politike i sigurnosne suradnje, dodavši: „Studirala sam u Londonu, te duboko žalim zbog odluke Ujedinjenog Kraljevstva o izlasku iz programa Erasmus +“. Zovko je pozvala Ujedinjeno Kraljevstvo da preispita svoj stav i ponovno se pridruži programu u budućnosti.

Zovko je svoj govor zaključila pozivanjem na situaciju u Sjevernoj Irskoj. „Otišla sam iz Londona one godine kada je na snagu stupio Sporazum od Velikog petka. Osobno vrlo dobro znam kako mir i stabilnost mogu biti krhki ako se ne poštuju međunarodni sporazumi. Mi u Europskom parlamentu bit ćemo na oprezu”, rekla je.

 

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja