Zovko: Otežavajuća situacija u Latinskoj Americi i drugim regijama pokazuje da treba potaknuti inicijativu COVAX

Bruxelles, 29. travnja 2021. godine

Broj pacijenata oboljelih od Covid-a 19 u zemljama Latinske Amerike raste alarmantnom brzinom. Iako Latinska Amerika čini 8,4% ukupne svjetske populacije, trenutno broji više od jedne petine ukupnog broja umrlih od koronavirusa u svijetu. Na travanjskoj plenarnoj sjednici, zastupnici u Europskom parlamentu raspravljali su o upravljanju pandemijom u ovoj regiji.

Zastupnica Željana Zovko u svom je obraćanju navela kako razorni učinci pandemije s obje strane Atlantika pozivaju na solidarnost, milosrđe i koordinirani odgovor. Naglasila je da je kroz inicijativu COVAX, u kojoj sudjeluje i Europska unija, do sada osigurano samo 38 milijuna doza cjepiva u svijetu. Zastupnica Zovko smatra da postoji jasna potreba za jačanjem proizvodnje i distribucije putem inicijative COVAX, kao i za odgovorom zbog čega nije distribuiran veći broj cjepiva.

Zovko je istaknula da se brojke zaraženih povećavaju ne samo u Latinskoj Americi, nego i u ostalim trećim zemljama, uključujući i najbliže susjedstvo Europske unije. „Zahvatila ih je oluja svih oluja i u strahu čekaju da ih treći ili četvrti val odnese u zaborav. Samo zato što nisu imali priliku roditi se s prave strane granice.“ – dodala je.

Zovko je u svom obraćanju iznijela i osobnu stranu priče, kazavši kako joj je majka 11. travnja preminula od posljedica bolesti Covid-19. Dodala je da se to dogodilo u državi koja je na pogrešnoj strani europske granice, zbog neučinkovitosti i kolebanja onih koji misle da još uvijek ima vremena i strpljenja čekati jedini poznati lijek za ovu bolest – cjepivo.

Zovko je potom spomenula da se i sama drugi put zarazila novim sojem virusa koji dolazi i prolazi, ali se ne zaustavlja na granicama.

„Osjećam kao veliki neuspjeh to što ovdje razgovaramo i glasamo, a mojoj majci nije pružena prilika. Moja je majka prošla kroz svoju oluju svih oluja. Kao i toliko ljudi u Latinskoj Americi.“ – zaključila je Zovko.

 

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja