Zovko: Američki angažman u europskim obrambenim inicijativama šalje snažnu poruku o obnovljenom transatlantskom partnerstvu

Bruxelles, 6. svibnja 2021. godine

Danas je Vijeće za vanjske poslove, u kojem sjede ministri obrane EU-a, prihvatilo zahtjeve Kanade, Norveške i Sjedinjenih Država za sudjelovanje u PESCO projektu Vojna mobilnost. Priključivanje ova tri ključna partnera i NATO saveznika ovom projektu je od velikog značaja za transatlantske odnose i dodatno će pridonijeti suradnji između EU-a i NATO-a.

Željana Zovko je kao članica Pododbora za sigurnost i obranu i izvjestiteljica u sjeni ispred EPP-a za odnose sa Sjedinjenim Državama pozdravila današnju pozitivnu odluku Vijeća za vanjske poslove i izjavila da će ove tri zemlje projektu doprinijeti svojim iskustvom i znanjem, te dodatno ojačati napore kako bi se osigurala brza mobilnost vojnog osoblja i imovine u cijeloj EU. „Posebno pozdravljam odluku Sjedinjenih Država o jačanju vojne suradnje s EU-om i uključivanju u obrambene inicijative EU-a. To će poboljšati suradnju NATO-a i Unije, osigurati interoperabilnost i ojačati transatlantsku sigurnost”, navela je Zovko, dodavši da je Vojna mobilnost ključni program za sigurnost i obranu EU-a, njezinu spremnost i otpornost, kao i za misije i operacije EU-a u okviru ZSOP-a.

Projekt PESCO Vojna mobilnost pokrenut je 2018. godine s ciljem sinkronizacije nacionalnih akcija, razmjene najboljih praksi i razgovora o novim načinima za praktični napredak u vojnoj mobilnosti. Projektom se želi omogućiti neometano kretanje vojnog osoblja i imovine unutar granica EU-a. Također, projekt je dio šireg niza inicijativa za poboljšanje vojne mobilnosti unutar EU-a, NATO-a te na nacionalnoj razini.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja