Zovko u Europskom parlamentu ugostila srednjoškolce iz Splita, Brača, Dubrovnika i Gospića

Bruxelles, 31. svibnja 2021. godine

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko ugostila je danas u Europskom parlamentu učenike srednjih škola iz Republike Hrvatske koji sudjeluju u programu Škola ambasador Europskog parlamenta. U sklopu svojih aktivnosti, Zovko redovito surađuje s mladima te organizira raznovrsne događaje koji pružaju izvrsnu podlogu za suradnju i razmjenu mišljenja o aktualnim temama.

U interaktivnoj raspravi s učenicima iz Splita, Brača, Dubrovnika i Gospića, Zovko je govorila o svom radu u Europskom parlamentu, posebno unutar Odbora za vanjske poslove, čija je potpredsjednica te Odbora za kulturu i obrazovanje i Pododbora za sigurnost i obranu, čija je članica. Učenike je posebno zanimala vanjska i sigurnosna politika te politika proširenja Europske unije, a na što im je Zovko dala uvid u trenutna zbivanja u Bruxellesu u vezi s tim temama. Zovko je pohvalila aktivizam i angažiranost mladih ambasadora Europskog parlamenta, a potom se dotaknula svojih aktivnosti oko kulture, mladih i obrazovanja, s naglaskom na rad oko programa Erasmus+ i digitalnog obrazovanja te na području promoviranja kulturne baštine Republike Hrvatske.

Za kraj, Zovko je mladima spomenula svoj rad na novom europskom Bauhausu i napore oko toga da Hrvatska što više iskoristi blagodati tog kulturnog, gospodarskog i ekološkog projekta buduće Europske unije:„ Morate biti ponosni na svoju prirodnu, povijesnu i kulturnu baštinu. Republika Hrvatska ima izuzetan potencijal jer je sačuvala sve što je lijepo i ugodno za življenje. Imamo bogatu povijest i slojevitost koja može doprinijeti izgradnji nove Europe nakon pandemije, Europe koja će biti zdrava, održiva i klimatski učinkovita za buduće generacije” – istaknula je Zovko, zaključivši kako je ključno da se na Konferenciji o budućnosti Europe čuje glas hrvatskih građana i njihove ideje.

Podsjetimo, kao odgovor na pandemiju koronavirusa i ograničenost putovanja, a u cilju zaštite zdravlja građana, Europski parlament je svojim zastupnicima ponudio mogućnost virtualnih posjeta. Zastupnici tako i dalje imaju priliku svojim posjetiteljima pružiti neposredan uvid u rad Europskog parlamenta, aktivnosti zastupnika i proceduru stvaranja politika, a što je ključno za jačanje transparentnosti, demokracije i povjerenja građana.

 

 

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja