Zovko: Europski film kao spoj različitih kultura i jezika odražava naš jedinstveni europski identitet

Strasbourg, 9. lipnja 2021. godine

Danas je na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu održana svečana dodjela europske filmske Nagrade publike LUX, a za ovogodišnjeg laureata proglašen je rumunjski dokumentarni film Kolektiv, redatelja Alexandera Nanaua. Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko čestitala je ovogodišnjem pobjedniku i podsjetila na važnost ove nagrade za europski film, istaknuvši pritom kako se radi o izvrsnoj prilici za dodatno informiranje europske javnosti o bogatstvu europske kinematografije:

„Nagrada publike LUX predstavlja jedan od brojnih načina kojima Europski parlament slavi kulturnu i jezičnu raznolikost Europske unije i podupire njezin kulturni i kreativni sektor, istovremeno pomažući europskim filmovima da dosegnu širu publiku“.

Kao izvjestiteljica EPP-a, Zovko trenutno unutar Odbora za kulturu i obrazovanje radi na izvješću o potpori medijskom i audiovizualnom sektoru Europske unije. Zovko u izvješću poziva na veću podršku Europske unije i država članica oporavku, jačanju te digitalnoj i zelenoj transformaciji ovih sektora koji utjelovljuju jedinstvene europske vrijednosti. Zovko je u izvješću posebno naglasila važnost potpore neovisnoj produkciji i distribuciji audiovizualnog sadržaja te neovisnim filmskim festivalima:

„Pandemija koronavirusa značajno se odrazila na proizvodnju i distribuciju europskih serija i filmova te na kino industriju EU-a, onemogućivši poslovanje mnogih malih i srednjih poduzeća unutar sektora. Neovisna kina i festivali neovisnog filma ključni su za otpornost i napredak audiovizualnog sektora, a pored toga doprinose očuvanju i promicanju kulturne i jezične raznolikosti Europske unije“ – navela je Zovko i dodala kako izvješće neće biti samo popis dobrih želja, već će odražavati potporu Europskog parlamenta cijelom kulturnom i kreativnom sektoru EU-a te sadržavati konkretne mjere koje će ovim sektorima pomoći da se oporave, ojačaju i nastave svoju digitalnu i zelenu transformaciju.

Podsjetimo, Europski parlament europsku filmsku nagradu Lux dodjeljuje od 2007. godine za postignuća u europskoj kinematografiji. Ove godine je predstavljeno novo izdanje, Nagrada publike LUX, koju je Europski parlament dodijelio u partnerstvu s Europskom komisijom, Europskom filmskom akademijom i Europa Cinemas. Pored toga, ove godine je glasovanje za pobjednika prošireno i na glasove europskih građana koji su do 23. svibnja na službenoj stranici Nagrade publike LUX imali priliku pogledati odabrane filmove i glasovati za svoj odabir.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja