Zovko: Naš zadatak je osigurati otvorenu platformu za kvalitetnu razmjenu mišljenja kako bi se izbjegli jednostrani pristupi povijesti i povijesti sjećanja

16. lipnja 2021.

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko sudjelovala je kao članica Odbora za kulturu i obrazovanje na konferenciji „Power of History and Historical Memory“ u organizaciji češke zastupnice Europske pučke stranke, Michaele Šojdrove. Konferencija je okupila vodeće europske nacionalne institucije sjećanja i pripadnike civilnog društva iz Češke, Hrvatske, Mađarske, Poljske, Slovačke i Slovenije koji se bave dokumentiranjem, istraživanjem i podizanjem svijesti o nedavnoj europskoj povijesti. Pored toga, prisutni su razgovarali i o iskustvima iz programa Europa za građane (2014.-2020.), o novom programu za nadolazeće razdoblje Građani, jednakost, prava i vrijednosti (2021.-2027.) te o radu i ulozi Europskog povijesnog muzeja.

Željana Zovko je tijekom svog obraćanja zahvalila organizatorima i prisutnima na njihovom trudu te naglasila kako je iznimno potaknuta njihovim uspjesima kojima se promovira i njeguje kultura povijesnog sjećanja. „Ova konferencija dolazi u pravo vrijeme budući da smo nedavno na plenarnoj sjednici usvojili novi program EU-a, Građani, jednakost, prava i vrijednosti koji će promovirati istraživanje i obrazovanje o događajima iz novije europske povijesti i podići svijest među europskim građanima o njihovoj zajedničkoj povijesti, kulturi, kulturnoj baštini i vrijednostima“ kazala je Zovko i pritom naglasila kako je Europski parlament već dulje vrijeme aktivno uključen u ova pitanja što je i rezultiralo rezolucijom o važnosti europskog sjećanja za budućnost Europe u 2019. godini koja je postala ishodišna točka za suočavanje s našom zajedničkom prošlošću.

Zovko je nadalje dodala kako je ključno da se podupiru ovakve inicijative ali pritom i uključe sve zainteresirane strane. “Naš zadatak je poduprijeti kvalitetno i činjenično istraživanje te osigurati otvorenu platformu za razmjenu mišljenja kako bi se izbjegli jednostrani pristupi povijesti i povijesti sjećanja” kazala je Zovko i zaključila da je Europski muzej povijesti izvrsna institucija za tumačenje povijesti, povezivanje i uspoređivanje zajedničkih iskustava i njihovo tumačenje te potom predložila da se format ove konferencije u budućnosti proširi i nastavi u suradnji s njime.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja