Zovko sudjelovala na konferenciji o Novom europskom Bauhausu u Europskom parlamentu

Bruxelles, 30. lipnja 2021. godine

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko sudjelovala je na prvoj konferenciji prijateljske skupine zastupnika Europskog parlamenta za Novi europski Bauhaus, posvećenoj istoimenoj inicijativi Europske komisije. Kao članica skupine, Zovko je na konferenciji govorila o izazovima koje ova inicijativa treba osloviti, a posebno se dotaknula značaja koji Novi europski Bauhaus ima za Republiku Hrvatsku.

Zovko je u svom govoru pojasnila ciljeve Novog europskog Bauhausa, istaknuvši njegovu ulogu u zagovaranju održive i energetski učinkovite budućnosti Europske unije: „Spajajući svijet kulture i umjetnosti sa svijetom tehnologije i znanosti, Novi europski Bauhaus potiče obnovu i plansku gradnju te stvaranje ugodnih, estetskih, održivih i energetski učinkovitih životnih prostora koji će biti pristupačni i jednako dostupni svima“.

Zovko je prisutnima kazala da je u dopisu povjerenici Gabriel pozvala na uvrštavanje sigurnosne komponente u inicijativu, kako bi u potpunosti odgovorila na izazove današnjice koji uključuju sve teže klimatske uvjete i prirodne nepogode, podsjetivši pritom na nedavni tornado u Češkoj, te razorne potrese koji su se prošle godine dogodili u Republici Hrvatskoj. Pored toga, pozvala je na pokretanje pilot projekata gradnje na područjima pogođenima potresom: „Takva bi stambena gradnja mogla postati uobičajeni model gradnje u svim državama članicama, koji će kombiniranjem estetike, održivosti, energetske učinkovitosti, sigurnosti i otpornosti zajamčiti zaštitu građana u slučaju katastrofa, poput požara, poplava ili potresa“.

Tijekom svog izlaganja, Zovko se još osvrnula na važnost ove inicijative za očuvanje kulturne i povijesne baštine EU-a, zaključivši kako je nužno predložiti sveobuhvatnu strategiju unutar Novog europskog Bauhausa koja će koristiti tehnologiju, inovacije i održive materijale u adaptaciji, obnovi i očuvanju kulturne i povijesne baštine u Hrvatskoj i ostatku Europske unije.

 

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja