Usvojeno izvješće Zovko o budućnosti odnosa EU-a i SAD-a, srpanjska plenarna sjednica te Dubrovački forum i Praški samit

20. srpnja 2021. godine

Odbor za vanjske poslove izglasao je Izvješće o budućnosti odnosa EU-a i SAD-a. Izvjestiteljica iz sjene EPP-a, Željana Zovko, tijekom pregovora je aktivno radila da u tekstu budu jasno prikazane politike poboljšanja transatlantske suradnje. Zovko je u tekstu naglasila značaj bliske suradnje sa SAD-om i drugim istomišljenicima na modernizaciji multilateralnih organizacija. Tekst izvješća također uključuje amandmane Zovko koji pozivaju na više međuparlamentarnog dijaloga između EU-a i SAD-a te na potrebu stvaranja učinkovite javne diplomacije u vezi distribucije cjepiva za COVID-19 u kojoj bi EU i SAD imale vodeću ulogu. Na inicijativu Zovko, u izvješću je naglašena važnost transatlantske suradnje na području sigurnosti i obrane kao i potreba za europskom strateškom autonomijom, koja treba biti komplementarna s NATO-om i ni u kojem slučaju ga ne bi smjela podrivati. Zovko je isto tako uključila u tekst i pitanje viznog reciprociteta između EU-a i SAD-a, kako bi se naglasila potvrda da Hrvatska ispunjava sve uvjete za uključivanje u program te pozdravila dobru koordinaciju EU-a sa SAD-om u pružanju potpore zemljama zapadnog Balkana.

Srpanjska plenarna sjednica

Zovko je sudjelovala na plenarnoj sjednici u Strasbourgu na kojoj je predstavljen program slovenskog predsjedanja Vijećem EU-a te se raspravljalo o represiji nad oporbom u Turskoj, stanju u Etiopiji i regiji Tigray te o globalnom režimu sankcija EU-a na području ljudskih prava. Također, odobreno je niz izvješća koja uključuju skup izvješća o Europskoj investicijskoj banci, izvješće o Europskoj agenciji za lijekove, izvješće o suradnji EU-a i NATO-a u transatlantskom kontekstu, godišnje izvješće o funkcioniranju schengenskog prostora te skup izvješća o povezivanju Europe.

Usvojeni amandmani Zovko na izvješće o suradnji EU-a i NATO-a

Na plenarnoj sjednici usvojeno je izvješće o suradnji EU-a i NATO-a u transatlantskom kontekstu, a Zovko je kao članica pododbora SEDE i stalna izvjestiteljica EP-a u sjeni za SAD pozdravila sadržaj izvješća i naglasila da je uska suradnja s NATO-om neophodna za europsku sigurnost i obranu. Također je izrazila zadovoljstvo što su prihvaćeni svi njezini amandmani koje je priložila na izvješće, a pogotovo oni u kojima naglašava važnost suradnje između EU-a i NATO-a na zapadnom Balkanu te u europskom susjedstvu.

Govori o stanju u Etiopiji i regiji Tigray i o smrtnoj kazni u Saudijskoj Arabiji

Zovko je kao potpredsjednica odbora AFET govorila o situaciju u Etiopiji i regiji Tigray. Tijekom govora, Zovko je pozdravila najavu primirja te naglasila da su koordinirane akcije humanitarne potpore u ovom trenutku od presudne važnosti kako bi se spriječila daljnja humanitarna katastrofa. Tijekom tjedna također je kao zamjenica koordinatora EPP-a u odboru AFET koordinirala rad grupe oko konačnih rezolucija o slučajevima kršenja ljudskih prava, demokratskih načela i vladavine prava. Zovko je tako pregovarala na sadržaju rezolucije o slučajevima Mustafe Hashema al-Darwisha i Abdullaha al-Howaitija ispred EPP grupe, a potom i održala govor na tu temu.

Zovko govornik na Dubrovačkom forumu

Zovko je krajem tjedna sudjelovala kao potpredsjednica Odbora za vanjske poslove na Dubrovačkom forumu u čijem središtu su bile rasprave o utjecaju pandemije COVID-19 na svjetsku ekonomiju i geopolitičke odnose. Zovko je bila panelist u raspravi o međunarodnoj zajednici i zapadnom Balkanu, zajedno s posebnim predstavnikom EU-a za dijalog Beograd – Priština Miroslavom Lajčakom, visokim predstavnikom za BiH Christianom Schmidtom, ministrima vanjskih poslova i ostalim gostima na visokoj razini iz država članica EU-a i država zapadnog Balkana.

Zovko govornik na Praškom europskom samitu

Zovko je isto tako sudjelovala kao potpredsjednica izaslanstva EP-a za Bosnu i Hercegovinu i Kosovo na Praškom europskom summitu, godišnjem događaju na kojem sudjeluju javni dužnosnici, predstavnici civilnog društva i gospodarstva koji raspravljaju o mogućim rješenjima izazova Europske unije. Zovko je sudjelovala na okruglom stolu usredotočenom na budućnost proširenja EU usred globalne krize, a potom na panelu o dijalogu Beograda i Prištine.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja